Bellona jobber for sponsor

Bellona jobber for at giftslammet i Oslo Havn skal håndteres av selskapet NOAH. Samme selskap sponser dem med 300.000 kroner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeidet med å fjerne en million kubikkmeter med giftig bunnslam fra Oslo Havn, startet i går. I 16 måneder framover skal slammet graves opp fra havneområdet og pumpes ned på 70 meters dyp mellom Malmøya og Langøyene i Oslofjorden.

Mens miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vektlegger at alle fagetater sier dumpingen er forsvarlig, har enkelte miljøvernorganisasjoner og lokalbefolkning reagert kraftig.

Får 300.000

Bellona har de siste årene drevet aktiv lobbyvirksomhet for at det giftige slammet heller skal sendes til NOAH Holdings landdeponi på Langøya utenfor Holmestrand. Avfallsselskapet, som eies av Bjørn Rune Gjelsten, vil krever mellom 100-160 millioner kroner for jobben.

NOAH har de siste årene sponset Bellona med 300.000 kroner årlig.  I tillegg er Bellonas styreleder, Olaf Brastad, tidligere ordfører i Holmestrand.

- Uproblematisk

- Vi har en samarbeidsavtale med Bellona som går over tre år. Vi betaler Bellona 300. 000 kroner årlig og da jobber vi sammen rundt tre spesielle områder som vi har valgt ut, i tillegg har vi generell kontakt og nettverksbygging, sa Carl Hartmann, administrerende direktør i NOAH til TV2 Nyhetene i kveld. Avtalen går ut i mai 2007.

Bellona-leder, Frederic Hauge, synes ikke organisasjonen har opptrådt uryddig.

- Bellona har foreslått å frakte dette avfallet til Langøya i nesten åtte år, og det skjedde lenge før vi fikk den avtalen. Vi mener at vårt samarbeid har bidratt til at Langøya er en bedre løsning enn å dumpe slammet i Oslofjorden, sier han til TV2 i kveld.

Støttes av Stordalen

Også milliardæren Petter Stordalen har blandet seg inn i saken. Stordalen er en tidligere støttespiller for Bellona. Tidligere denne uken satt han 250.000 kroner inn på kontoen til stiftelsen Neptun, som er en viktig drivkraft bak Folkeaksjonen mot giftdumping i Oslofjorden.

- Oslofjorden er ikke noen søppelplass. Det er badevannet til over 500.000 nordmenn, og jeg mener vi ikke har råd til å ta den risikoen det er å flytte slammet utover i fjorden, sier Stordalen til VG i dag. 

<B>FÅR PENGER:</B> Bellona-leder Frederic Hauge mottar 300.000 kroner årlig fra NOAH, som eies av Bjørn Rune Gjelsten.