Bellona kan redde Bondevik ut av gasskraftfella

Bellona-Frederic reddet statsminister Thorbjørn Jagland ut av gasskraftfella i 1997. Nå kommer Bellona med forslaget som kan redde statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bellona kan på ny vise seg å bli en viktig faktor i kampen om gasskraftverk i Norge. Nå ber de Bondevik-regjeringen gi de forurensningsfrie gasskraftverkene et kraftig fortrinn foran de forurensende gasskraftverkene.

Dermed får Bondevik det halmstrået han har lett etter: Å dreie saken i en «miljøvennlig retning» slik han har forutsatt for at regjeringen skal bli sittende.

Forslaget vil være å gi de forurensningsfrie gasskraftverkene fritak for blant annet investeringsavgift, på lik linje med vindkraft. Et gasskraftverk med investeringer på to milliarder kroner, vil da slippe en avgift på over 100 millioner kroner.

Vil sitte


Helt siden statsminister Kjell Magne Bondevik landet på iskalde Gardermoen torsdag morgen og fikk bekreftet hvor betent gasskraftsaken var blitt, har Bondevik og strategene i regjeringen vært på leting etter løsninger som hindrer full overkjøring i miljøsaken.

Bellona har vært i kontakt med regjeringen. De gir blanke i hvilken regjering som sitter, men stiftelsen jobber for rene gasskraftverk.

- Vi har alltid ment at de forurensningsfrie gasskraftverkene bør få gode rammevilkår, og det har vi på nytt gjentatt for regjeringen, sier Frederic Hauge til Dagbladet.

Bellona ga i 1997 direkte råd til Thorbjørn Jagland om hvordan han skulle få løftet gasskraftstriden ut av valgkampen i 1997.

Reddet


Det er denne planen statsminister Bondevik nå tygger på:

Regjeringen kan godta at stortingsflertallet tvinger igjennom en utslippstillatelse for de forurensende gasskraftverkene.

Regjeringen svarer med å foreslå at de forurensningsfrie gasskraftverkene får så gode rammebetingelser at de gasskraftverkene med utslipp vil fortone seg som gigantiske tapsbomber i forhold til sine subsidierte konkurrenter.

Dermed oppnår regjeringen to ting. Stortingsflertallet får viljen sin, men flertallets vedtak vil være tilnærmet verdiløst fordi forurensende gasskraftverkene neppe blir bygd.

Dette er et forslag det blir vanskelig for Arbeiderpartiet å la være å støtte. Ap har selv understreket at de ønsker fortrinn for ren energi.

System


Regjeringen har allerede laget et system som gir vindkraftanlegg, bioenergianlegg, fjernvarmeanlegg og andre miljøvennlige energiformer fritak for investeringsavgiften på sju prosent. De får i tillegg en produksjonsstøtte som gjør at energiverkene får beholde halvparten av den elavgiften forbrukeren betaler.

VISER VEI: bellonas Fredrik Hauge og Thomas Palm kommer Bondeik til unnsetning.