Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bellona vil ha atomavfall ved norskegrensen

Miljøstiftelsen Bellona foreslår å bygge nytt atomlager på Kola, bare fire mil fra norskegrensa. Leder Frederic Hauge mener situasjonen er akutt for 34.000 radioaktive containere, som holder på å ødelegges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er kommet frem alarmerende opplysninger om disse brenselcellene, eller containerne, som inneholder like mye radioaktivitet som 5000 atombomer av typen franskmenene sprengte på Mururoa, forteller Hauge.

Bellona Europa arrangerer i går og i dag en konfreranse i Brussel om atomsikkerheten på Kola. Her er det høytstående deltakere både fra Russland EU og USA i tillegg til flere norske politikere.

Stoppet opp

I følge Bellonalederen er samarbeidet mellom vestlige land og Russland om å sikre atomavfallet på Kola stoppet opp. Årsaken er at de ikke blir enige om det skal betales avgifter på utstyr som blir fraktet inn i Russland for å sikre atomavallet og om vestlige land som leverer dette utstyret skal være ansvarlig dersom det oppstår radioaktivt utslipp der dettte utstyret blirt brukt.

- En hovedhensikt med denne konferansen er å få dette samarbeidet i gang igjen, sier Hauge.

Må lagres

Den russiske strategien for å sikre atomavfallet, er å transportere det til Majak i Tsjebinsk. Dette er ennå på planleggingsforlaget.

- Vi kommer med konstruktive forslag til løsninger. Det er bare de brenselscellene som ikke er ødelagt som kan transporteres. Dette er et forsøk på å lage midlertidige løsninger som ikke blokkerer for noen fremtidige løsninger, påpeker Hauge som mener dette går på tvers av det norske myndigheter ønsker.

Må være midlertidig

Ekspedisjonssjef Kåre Bryn i UD har ikke hørt om Bellonas forlag før Dagbladet referer det for han.

- Dersom det skal opprettes et midlertidig lager så nær norksegrensen, må vi være sikre på at det ikke blir et langvarig lager, sier Bryn.

I Statens Strålevern vekker Bellonas forslag lite begeistring.

- Bellona er ikke en spiller lenger i dette arbeidet, mener direktør Ole Harbitz.

Politisk støtte

I politiske kretser ser en imidlertid mer positivt på Bellona-forslaget.

- Avstanden til Norge er ikke avgjørende. Det viktigste er å finne en løsning som gir den besate sikkerheten, påpeker utenrikspolitisk talsmann Håkon Blankenborg i AP.

SVs Erik Solheim er deltaker på Bellonakonferansen. Høyres Kaci Kulmann Five er ordstyrer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!