Bellona vil ha atomavfall ved norskegrensen

Miljøstiftelsen Bellona foreslår å bygge nytt atomlager på Kola, bare fire mil fra norskegrensa. Leder Frederic Hauge mener situasjonen er akutt for 34.000 radioaktive containere, som holder på å ødelegges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er kommet frem alarmerende opplysninger om disse brenselcellene, eller containerne, som inneholder like mye radioaktivitet som 5000 atombomer av typen franskmenene sprengte på Mururoa, forteller Hauge.

Bellona Europa arrangerer i går og i dag en konfreranse i Brussel om atomsikkerheten på Kola. Her er det høytstående deltakere både fra Russland EU og USA i tillegg til flere norske politikere.

Stoppet opp

I følge Bellonalederen er samarbeidet mellom vestlige land og Russland om å sikre atomavfallet på Kola stoppet opp. Årsaken er at de ikke blir enige om det skal betales avgifter på utstyr som blir fraktet inn i Russland for å sikre atomavallet og om vestlige land som leverer dette utstyret skal være ansvarlig dersom det oppstår radioaktivt utslipp der dettte utstyret blirt brukt.

- En hovedhensikt med denne konferansen er å få dette samarbeidet i gang igjen, sier Hauge.

Må lagres

Den russiske strategien for å sikre atomavfallet, er å transportere det til Majak i Tsjebinsk. Dette er ennå på planleggingsforlaget.

- Vi kommer med konstruktive forslag til løsninger. Det er bare de brenselscellene som ikke er ødelagt som kan transporteres. Dette er et forsøk på å lage midlertidige løsninger som ikke blokkerer for noen fremtidige løsninger, påpeker Hauge som mener dette går på tvers av det norske myndigheter ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må være midlertidig

Ekspedisjonssjef Kåre Bryn i UD har ikke hørt om Bellonas forlag før Dagbladet referer det for han.

- Dersom det skal opprettes et midlertidig lager så nær norksegrensen, må vi være sikre på at det ikke blir et langvarig lager, sier Bryn.

I Statens Strålevern vekker Bellonas forslag lite begeistring.

- Bellona er ikke en spiller lenger i dette arbeidet, mener direktør Ole Harbitz.

Politisk støtte

I politiske kretser ser en imidlertid mer positivt på Bellona-forslaget.

- Avstanden til Norge er ikke avgjørende. Det viktigste er å finne en løsning som gir den besate sikkerheten, påpeker utenrikspolitisk talsmann Håkon Blankenborg i AP.

SVs Erik Solheim er deltaker på Bellonakonferansen. Høyres Kaci Kulmann Five er ordstyrer.