Belønnet etter årets beste julegave

Julas gladeste må ha vært de 42 mennene som ble frigitt etter to-tre år i fangenskap hos den colombianske geriljaen. I dag kom belønningen fra regjeringa - geriljaen skal få sin egen demilitariserte sone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed blir det en lykkelig jul for både de frigitte gislene og de rundt 5000 medlemmene i ELN-geriljaen. Den venstrepolitiske gruppa vil trolig få sitt eget område i Bolivar-fylket nord for hovedstaden Bogota.

Det opplyser president Andres Pastrana i et julebudskap.

FARC som er landets største gerilja fikk en demilitarisert sone for to år siden, og ELN håpet at frigivningen av gislene ville skaffe dem det samme. Meningen er at slike soner skal brukes til fredsforhandlinger mellom geriljaene og regjeringa i det borgerkrigsherjede landet.

Borte fra familien i tre år

Det var lillejulaften at de 42 mennene igjen fikk oppleve frihet. Lange klemmer, tårevåte møter og gledeshyl - gjensynsgleden viste seg i mange former da de endelig fikk møte sine kjære. Noen av dem hadde vært kidnappet så lenge som tre år. Ikke rart de hadde mye å ta igjen.

- Vi ønsker dere en god tur hjem, lykkelige gjensyn med familien og lykke i framtida, sa geriljalederen Felipe Torres og sendte dem inn i helikoptrene.

I byen Bucaramanga ventet leger, psykiatere, tannleger og de som var savnet mest - familien. Etter det første gjensynet, var det klart for fest. Noen lekte med barna sine, andre kastet seg over julemiddagen. Det ble spilt musikk og noen soldater opptrådte i julenissedrakt.

Forhandlet på Cuba

- Det er slike handlinger som skaper fred, sier fredskommisjonær Camilo Gomez ifølge nyhetsbyrået Reuters.

ELN-geriljaen valgte å frigi mennene for å vise vilje til fred, og krevde ingenting i gjengjeld. Etter to ukers forhandlinger på Cuba, bestemte de seg for å vise den rette juleånden. De 42 politimennene og soldatene fikk dermed den beste julegaven de kunne tenke seg.

Nærmere fred

Colombianerne håper nå at freden har kommet nærmere etter den 36 år lange borgerkrigen.

- Frigjøringen er et viktig steg. Jeg håper det fører oss over til fredssamtaler, sier president Andres Pastrana ifølge nyhetsbyrået AP. Han opplyste i julebudskapet at det har vært framgang i forhandlingene med FARC. Dette til tross for at geriljaen brøt samarbeidet offisielt i forrige måned. De har fått et område på størrelse med Sveits, og regjeringa har foreløpig forlenget denne avtalen ut januar.

GJENSYNSGLEDE: Kollegene kaster seg over politimannen i det han kommer ut av helikopteret.
MØTTE MAMMA: En colombiansk politimann får en god klem av moren sin etter at ELN-geriljaen bestemte seg for å frigjøre 42 menn.