Beltelegger hverandre for å bli bedre på tvang

Hver uke samles sykepleiere ved akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål sykehus for å slå, sparke, drapstrue og beltelegge hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVÅL SYKEHUS (Dagbladet): I en kjeller på akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevål Universitetssykehus, tar fem sykepleiere tak i en kollega som spiller utagerende pasient og som truer med å drepe.

Til tross for at dette bare er en øvelse, må det mye kraft til for å legge personen i bakken.

Når personalet har kontroll på alle lemmer, henter den ansvarlige sykepleieren et sett med transportbelter som festet med lås rundt armer, bein og mage.

Deretter løftes den utagerende «pasienten» opp på føttene og føres bort til en belteseng, legges ned og reimes fast.

- Bruker tvang ved usikkerhet Underveis i øvelsen gir sykepleierne tydelige beskjeder til pasienten om hva som er i ferd med å skje.  

Ullevål sykehus har siden trikkedrapet på Bislett i 2006, halvert bruken av tvang på psykiatrisk avdeling. Det har skjedd gjennom en bevist satsning på økt kunnskap om hva som gjør en pasient voldelig eller aggresiv og forebyggende jobbing med pasienter.  

<strong>KRAFT:</strong> Til tross for at dette bare er en øvelse, må det mye kraft til for å legge personen i bakken.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRAFT: Til tross for at dette bare er en øvelse, må det mye kraft til for å legge personen i bakken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi har ukentlige samhandlingsøvelser, sier Mathias van der Harst, som er ansvarlig for voldskurset. Han mener bruken av tvang ofte kan komme av at personalet som skal håndtrere voldelige pasienter er utrygge i jobben.  

- Når det ikke er alternativer - Da makter eller evner du ikke å finne andre alternativer enn tvang. Ved hjelp av scenarier trener vi på å håndtere aggresive og voldelige situasjoner i team  - og tekniske ferdigheter som bruk av belter, sier Mathias van der Harst, som ønsker at det utarbeides nasjonale kurs egnet for psykisk helsevern.  

Sykepleieren er klar på at loven sier at tvang kun skal brukes når det ikke er andre alternativer igjen.

I kursets praktiske del trener de ansatte først på basisgrep for å kunne håndtere og pasifisere voldelig pasienter. Deretter kombineres forskjellige metoder og til slutt settes det opp et rollespill der alle elementene kombineres.  

- Dette gjør vi for å sikre at bruk av tvang gjøres riktig og så forsvarlig som mulig, sier van der Harst.

- Ikke mer selvskading Avdelingsoverlege Ole Steen på akuttpsykiatrisk avdeling ved Oslo universitetssykehus har tidligere fortalt Dagbladet at man godt kan klare å drive psykiatrisk behandling med mindre tvangsbruk enn det de fleste institusjoner gjør i dag.

- Vår reduserte bruk av tvang har ikke ført til at pasienter skader seg selv eller andre i større grad enn tidligere, sier Steen.

<strong>I BELTER:</strong> Når personalet har kontroll på alle lemmer, henter den ansvarlige sykepleieren et sett med transportbelter som festet med lås rundt armer, bein og mage. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I BELTER: Når personalet har kontroll på alle lemmer, henter den ansvarlige sykepleieren et sett med transportbelter som festet med lås rundt armer, bein og mage. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Avdelingen har etter 2006 opprettet en mottakspost hvor pasientene først blir vurdert i et døgn eller to før de blir overført til den best egnede av fire mulige avdelinger ved klinikken.

- Vi diskuterte hvordan vi ville ha det. Det viste seg at det var en nokså samstemmig oppfatning om at vi brukte for mye tvang mot pasientene her. Derfor gikk vi aktivt inn for å redusere tvangsbruken, både når det gjelder tvangsinnleggelser, men også bruken av tvangsmidler, sier Ole Steen.

Han legger ikke skjul på at tvang og tvangstiltak fremdeles må til.

- Noen pasienter blir ville, gale, voldelige og utagerende. Vi bruker alle lovlige former for tvangsmidler her, sier Steen.

- Brukes som straff I mars 2010 ble en 37 år gammel mann liggende lenket til ei sykehusseng på Veum i 28 døgn. Overfor Dagbladet har mannen beskrevet behandlinga som ren tortur. Hans rettshjelper Anders Bjørnebekk ved Fredrikstad Juristkontor, som besøkte 37-åringen da han var beltelagt, omtaler belteleggingen som en ren straffereaksjon.

Generalsekretær i interesseorganisasjonen Mental Helse, Bjørn Lydersen har tidligere sagt til Dagbladet at han er kritisk til mye av bruken av mekaniske tvangsmidler innen landets psykiske helsevern.

<strong>LEDER KURSENE:</strong>  - Vi har ukentlige samhandlingsøvelser, sier Mathias van der Harst, som er ansvarlig for voldskurset. Han mener bruken av tvang ofte kan komme av at personalet som skal håndtrere voldelige pasienter er utrygge i jobben.  
 Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LEDER KURSENE: - Vi har ukentlige samhandlingsøvelser, sier Mathias van der Harst, som er ansvarlig for voldskurset. Han mener bruken av tvang ofte kan komme av at personalet som skal håndtrere voldelige pasienter er utrygge i jobben. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lydersen mener at helsearbeidere nesten alltid har et alternativ til tvang.

- Det handler om kommunikasjon, hvordan man forholder seg til pasientene, om kompetansen helsearbeiderne innehar, samt deres evne til å lytte til den det gjelder tidlig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer