- Bemannet opp ekstra før drapet

Institusjonslederen vet ikke hvor den mannlige beboeren, som nå er siktet for drap på medbeboer, fikk kniven fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen (24) som er siktet for drapet på en medbeboer (32) på den lukkede psykiatriske avdelingen i Oslo i går, erkjenner å ha knivstukket medbeboeren til døde.

- Han har i avhør svart på spørsmål i forhold til motiv og relasjon til avdøde. Han har også sagt hvordan han har skaffet seg kniven. Han erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, sier 24-åringens forsvarer, Heidi Ysen til Dagbladet.

Hun forteller at klienten virket rolig og fattet i avhør.

- Det virker som han har det greit, sier hun.

Bemannet opp På spørsmål om hvordan drapet kunne skje, svarer klinikkleder Lars Lien følgende:

- Det er en godt bemannet avdeling, der beboerne blir godt fulgt opp. I går hadde vi dessuten bemannet opp ekstra, og var fem eller seks ansatte på jobb på kvelden.

- Hvorfor det?

- Vi bemanner generelt opp ekstra når pasientene er dårlige og trenger mer en-til-en-oppfølging. Det kan for eksempel være i tilfeller der vi mener det er økt sannsynlighet for selvmord. Men jeg vil ikke si at dette hadde noe med det som skjedde i går å gjøre.

Forsvarer Ysen sier til Dagbladet at hun ikke kjenner til at det ble bemannet opp ekstra på avdelingen i går.

- Jeg registrerer at dette har skjedd på en avdeling der min klient var innlagt for nettopp å hindre denne typen handlinger. Det er utrolig at noe sånn kan skje på et sted der folk er tvangsinnlagt, sier Ysen.

Usikkert hvor kniven kom fra Politiinspektør Hanne Kristin Rohde opplyste på en pressekonferanse tirsdag at politiet mener å ha kontroll over drapsvåpenet.

- Vi er opptatt av hvordan en person på en psykiatrisk institusjon kan ha hatt tilgang på en kniv, sier Rohde til Dagbladet.

- Det ser ut til at denne kniven kommer utenfra, fortsetter hun.

Klinikkleder Lien forteller at det foreløpig er usikkert hvor den drapssiktede fikk kniven fra.

- Vi har ingen god forklaring på hvorfor det var en kniv på avdelingen, sier han til Dagbladet.

Ikke tilgang til kjøkken Avdelingen består av flere rom, forteller Lien:

UKLART: Klinikkleder Lars Lien forteller at de ikke vet hvor mannen som er siktet for drap på medbeboer på en institusjon tilknyttet Ullevål sykehus, fikk kniv fra. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
UKLART: Klinikkleder Lars Lien forteller at de ikke vet hvor mannen som er siktet for drap på medbeboer på en institusjon tilknyttet Ullevål sykehus, fikk kniv fra. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi har blant annet egen spisestue, TV-stue, trimrom og kjøkken.

- Har beboerne tilgang til kjøkkenet og redskapene der?

- Nei, og kjøkkenet er stengt når ikke personalet er der.

- I hvilken grad har beboerne lov å ha personlige eiendeler på avdelingen?

- Det er ikke en sikkerhetsavdeling, men en åpen avdeling. Pasientene får det de har behov for til personlig hygiene og stell. Ellers er det ikke slik at vi kan ransake dem. Det krever en spesiell mistanke og et vedtak.

Mange vitner De andre beboerne på avdelingen blir nå tatt hånd om av personell.

- Noen av dem var vitner til det som skjedde, de har sett blod, politi og ambulanse. Det vil prege dem, sier senterleder Ellen Hagemo til Dagbladet.

- Dette er en dypt tragisk hendelse som berører hele klinikken. Det er svært sjelden vi har slike hendelser. Man kan ikke sikre seg mot alt, og hendige uhell kan skje, sier Lien.

Den siktede mannen er opprinnelig fra Irak og er siktet for forsettelig drap. Han er tidligere domfelt tre ganger for biltyveri, annen vinningskriminalitet og trusler.

Ifølge Aftenposten var den drepte 32-åringen tvangsinnlagt etter en drapsdom.

UTENFRA: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier til Dagbladet at politiet tror kniven som ble brukt under drapet kom utenfra.  Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
UTENFRA: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier til Dagbladet at politiet tror kniven som ble brukt under drapet kom utenfra. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer