Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ben (97) er den siste gjenlevende aktoren fra Nürnberg-prosessene. Han har et budskap til verden

- Krig gjør ellers anstendige mennesker til drapsmenn.

AKTOR: Benjamin Ferencz var aktor under Nürnberg-prossessen. Men han mener likevel ikke at nazistene var villmenn. Foto: Adam Jones / Flickr
AKTOR: Benjamin Ferencz var aktor under Nürnberg-prossessen. Men han mener likevel ikke at nazistene var villmenn. Foto: Adam Jones / Flickr Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ben Ferenz (97) er den eneste gjenlevende aktoren fra Nürnberg-prossessene.

I løpet av rettsoppgjøret etter krigen var Ferencz med på å få 22 nazister dømt. Fire av dem ble hengt.

Hemmelige dokumenter

Under krigen vervet Ferencz seg i den amerikanske hæren og ble raskt overført til en ny enhet som skulle etterforske krigsforbrytelser begått av nazistene.

Det medførte blant annet at Ferencz var en av de første personene som kom til konsentrasjonsleirene da de ble befridd.

Etter krigen sverget Ferencz på at han aldri skulle sette sin fot i Tyskland igjen, men han ble bedt om å lede en gjeng etterforskere i Berlin. Og der, i Berlin, i ruinene av det tyske utenriksdepartementet, fant de noen hemmelige dokumenter.

- Det var daglige rapporter fra østfronten. Hvilken enhet som gikk inn i hvilken by. Hvor mange de drepte, sier Ferencz til CBS News.

Dokumenterte over en million drepte

Dokumentene de hadde funnet var rapporter som ble sendt tilbake til hovedkvarteret fra en såkalt «Einsatzgruppe» som fulgte etter frontstyrkene og hadde som jobb å drepe kommunister, sigøynere og spesielt jøder.

- Det var 3000 SS-offiserer som var trent for akkurat det, og ble kommandert til å drepe uten medfølelse eller anger, hver eneste jødiske mann, kvinne eller barn som de kunne finne, sier Ferencz.

Han gikk gjennom rapportene og begynte å legge sammen drapstallene. Da han nådde en million drepte mennesker, tok han med seg en del av materialet til general Telford Taylor, som hadde det overordnede ansvaret for rettsprosessen i Nurnberg.

Han ba Taylor om å ta saken inn for retten. Men Taylor sa at han ikke hadde flere aktorer tilgjengelig.

- Da begynte jeg å rope: «Det jeg har her er et massemord, massemord i en skala vi aldri har sett før». Da sa han: «Kan du gjøre dette i tillegg til de andre arbeidsoppgavene dine?» Jeg sa: «Sikkert». Han sa: «Ok. Så gjør det du», forteller Ferencz.

Beskjed til verden

Dermed var 27-åringen en del av aktoratet. Han førte 22 nazister for retten. Alle ble dømt og han trengte ikke innkalle et eneste vitne. Han brukte nazistenes egne rapporter mot dem.

Men på tross av alle grusomhetene Ferencz dokumenterte, mener han mennene han dømte ikke er «villmenn».

Han omtaler nazistene som «intelligente, patriotiske mennesker», og vil veldig gjerne få fram noe han mener er viktig.

- Disse menneskene hadde aldri vært drapsmenn hadde det ikke vært for krigen, sier Ferencz.

- Tror du mannen som slapp bomben over Hiroshima var en villmann? Nå skal jeg fortelle deg noe jeg har lært etter mange år. Krig gjør ellers anstendige mennesker til drapsmenn. Uten unntak.