Ben Ali flyktet til Saudi-Arabia

Tunisias avsatte president fikk ikke lande i Frankrike.

 MÅTTE FLYKTE:  Tunisias styrtede president Zine al-Abidine Ben Ali ble nektet å komme til Franrike. Tidlig i morges ble han tatt i mot i Saudi-Arabia. Her på et arkivbilde i Tunsisias hovedstad Tunisias i november 2009. FOTO: ZOUBEIR SOUISSI, REUTER/SCANPIX.
MÅTTE FLYKTE: Tunisias styrtede president Zine al-Abidine Ben Ali ble nektet å komme til Franrike. Tidlig i morges ble han tatt i mot i Saudi-Arabia. Her på et arkivbilde i Tunsisias hovedstad Tunisias i november 2009. FOTO: ZOUBEIR SOUISSI, REUTER/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Den avsatte tunisiske presidenten Zine AL-Abedine Ben Ali kom tidlig i morges til Saudi-Arabia etter å ha rømt fra et hjemland i flammende opprør.

Ifølge en pressemelding fra det kongelige palasset,tar Saudi-Arabia imot Ben Ali og hans familie for å støtte opp om sikkerheten og stabiliteten i Tunisia.

Det er ikke klart om Ben Ali kommer til å slå seg ned i Saudi-Arabia eller om Jeddah bare er en stopp på veien til et annet sted.

Tidligere meldinger gikk ut på at flyet til Ben Ali hadde landet i Cagliari på Sardinia, men italienske myndigheter sa at Ben Ali ikke var om bord i flyet.

Nei fra Frankrike Spekulasjonene har svirret om Ben Alis skjebne etter at han ble tvunget fra makten og forlot Tunisia fredag ettermiddag.

Det var ventet at han skulle til Frankrike, men president Nicolas Sarkozy gjorde det klart at han ikke var velkommen, og det samme gjorde Italia og Malta.

Plyndring og kaos I Tunis ble hæren satt inn for å rydde opp i kaoset etter de store demonstrasjonene, samtidig som landets nye leder, statsminister Mohamed Ghannouchi lovte at sikkerhetsstyrkene snart vil gjenopprette lov og orden.

Vakuumet etter at Ben Ali flyktet etter å ha styrt landet med jernhånd i 23 måneder, ble utnyttet av gjenger og plyndrere som herjet gjennom nabolag i hovedstaden fredag kveld og natt til lørdag.

Hus ble stukket i brann og folk og eiendommer ble angrepet, og i mange arbeiderbydeler sto folk klar med jernstenger og kniver for å forsvare seg.

I sentrum av Tunis sto jernbanestasjonen i flammer, og det gjorde også flere supermarkeder. Skudd kunne høres mens helikoptre klapret over husene og sur røyk hang over byen.

Uklar framtid Det gjenstår å se om befolkningen godtar at Ghannouchi, som har vært med i politikken i 50 år og var nært tilknyttet Ben Alis regime, overtar ledelsen.

- I morgen er vi tilbake på gatene for å fortsette den sivile ulydigheten helt til regimet er borte, sier Fadhel Bel Taher. Broren hans er en av titalls tunisiere som er drept under uroen.

På TV sa Ghannouchi at han vil lede landet til det avvikles valg. I mellomtiden vil han møte representanter for partiene for å danne en midlertidig koalisjonsregjering.

En av dem som er invitert til å delta, er Nejib Chebbi, en advokat som vestlige land lenge har betraktet som den mest troverdige figuren i opposisjonen.

- Dette er et avgjørende øyeblikk. Et regimeskifte er på gang. Det må føre til dyptgående reformer, til reformer i lovgivningen og til at folket avgjør, sier han til den franske TV-kanalen i-Télé.

Sjokkbølger Oppstanden i Tunisia har sendt sjokkbølger gjennom den arabiske verden, der andre autoritære regimer har satt seg fast, men møter stadig mer press fra en ny voksende generasjon unge som ikke får arbeid, fra en befolkning som lider under stadig dårligere levekår og fra en voksende islamsk motstand.

I Kairo samlet flere titalls ungdommer seg fredag utenfor den tunisiske ambassaden for å støtte opprørerne.

Vestlige ledere har lenge godtatt de autoritære lederne i regionen og betraktet dem som et bolverk mot militant islam. Men nå kan de samme regimene være i ferd med å provosere fram opprør som islamistene kan utnytte.

Både USA og EU var fredag raskt ute med å hylle demonstrantene som styrtet regimet de tidligere kunne leve godt med.

USAs president Barack Obama ledet an i hyllesten av det tunisiske folks mot og verdighet. Både han og andre oppfordrer Ghannouchi til å innfri løftet om demokrati og valg.

(NTB - AFP).