Donald Trump

Benåder krigsforbrytere, Russland-hjelpere og korrupte politikere

Like før jul besluttet USAs president, Donald Trump, å benåde 15 personer. Blant dem er tidligere Blackwater-vakter, som ble dømt for å delta i massakren på 17 sivile irakere.

OMSTRIDT: USAs president Donald Trump har bestemt seg for å benåde en rekke personer før han selv må forlate Det hvite hus. Foto: Brendan Smialowski / AFP
OMSTRIDT: USAs president Donald Trump har bestemt seg for å benåde en rekke personer før han selv må forlate Det hvite hus. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Siden valgnederlaget i november har spekulasjonene gått høyt om hvem USAs president vil benåde før han må forlate Det hvite hus 20. januar. Blant spekulasjonene er at han vil benåde familien sin, sin personlige advokat Rudy Giuliani og til og med seg selv i såkalte forebyggende benådninger. Alle er på ulike vis involvert i etterforskninger.

Tirsdag kveld, like før jul kom den første bølgen av kontroversielle benådninger.

15 personer

Blant de 15 personene Trump nå benåder, er to av personene som ble dømt under Russland-etterforskningen, fire Blackwater-vakter ,som ble dømt i forbindelse med drapene på sivile irakere, og tre korrupsjonsdømte tidligere kongressrepresentanter fra det republikanske partiet. Dette går fram av en pressemelding fra Det hvite hus tirsdag kveld. I tillegg omgjør han straffen til fem andre personer.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

Alle disse vil bli oppfattet som svært kontroversielle benådninger.

George Papadopoulos og Alex van der Zwaan er to av dem som ble dømt under Russland-etterforskningen hvor spesialetterforsker Robert Mueller undersøkte mulige forbindelser mellom Trump-leiren og russiske myndigheter under valgkampen 2016. Begge sa seg skyldig i å ha løyet til føderale etterforskere og sonet korte fengselsstraffer.

- De Mueller-relaterte benådningene er et et signal om at det kommer mer for folk som ble tatt i den etterforskningen, ifølge folk nær presidenten, skriver New York Times.

Nylig benådet også Trump sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Han innrømmet selv å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russlands ambassadør til USA.

De siste dagene har Flynn fått mye oppmerksomhet for å fungere som rådgiver for Trump. I et intervju med Newsmax foreslo han at militæret kunne sendes inn i avgjørende vippestater slik at Trump kunne få omgjort valgresultatet.

I juni satte også Trump til side straffen mot sin gamle venn og rådgiver, Roger Stone. Også Stone ble dømt på en rekke punkter knyttet til Russland-etterforskningen.

Involvert i massakre

På lista over folk Trump tirsdag besluttet å benåde, er også fire tidligere soldater, som ble dømt for å drepe sivile irakere da de jobbet som kontraktører for det kontroversielle selskapet Blackwater i 2007.

Én av dem, Nicholas Slatten, ble dømt til livstid i fengsel. Han ble dømt for sin rolle i drapene på 17 sivile irakere i Nisour Square i Bagdad. Massakren er blitt kjent som en stor skamplett på USA i Irak-krigen.

I tillegg benåder også Trump tre tidligere kongressrepresentanter for det republikanske partiet.

Bedrageri

Duncan Hunter, skulle begynne å sone en straff på elleve måneder i fengsel. I 2019 sa han seg skyldig i ulovlig bruk av valgkampstøtte.

Chris Collins fra New York, som var en tidlig støttespiller for Trump, soner en straff på 26 måneder. Han erkjente straffskyld i 2019 for brudd for å ha løyet for FBI og for å ha gitt innsideinformasjon til sønnen.

Den tredje, Steve Stockman, ble dømt i 2018 for bedrageri og hvitvasking av penger. Han soner en straff på 10 år i fengsel.

Trump ga også full benådning til to grensevakter, som ble dømt for sin rolle i skytingen av en angivelig narkotikasmugler. Straffen deres ble tidligere omgjort av daværende president George W. Bush, slik at de slapp å sone i fengsel.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer