Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benådet 94 år etter de ble henrettet

Tom Joyners grandonkler fikk rasistisk dødsstraff i 1915.

BEGEISTRET OVER BENÅDNING: Tom Joyner omfavner professor Henry Louis Gates Jr. etter avgjørelsen å benåde han to grandonkler, som i 1915 ble sendt i den elektriske stol. Foto: AP Photo/Mary Ann Chastain
BEGEISTRET OVER BENÅDNING: Tom Joyner omfavner professor Henry Louis Gates Jr. etter avgjørelsen å benåde han to grandonkler, som i 1915 ble sendt i den elektriske stol. Foto: AP Photo/Mary Ann Chastain Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): South Carolina benådet i dag Thomas og Meeks Griffin, to svarte menn som i 1915 ble dømt til dødsstraff for å ha drept den rike hvite krigsveteranen John Lewis.  

Ifølge AP skal dette være første gang i statens historie at noen har blitt benådet post mortem i en dødsstraffsak.  

Oppdaget ved en tilfeldighet
Det var den velkjente radioverten Tom Joyner som fattet interesse for den nesten 100 år gamle saken. Sammen med Harvard-professoren Henry Louis Gates Jr., som ble mye omtalt i sommer da han ble arrestert for å ha «brutt seg inn» i sitt eget hjem, drev Joyner slektsforskning i forbindelse med en dokumentarserie.  

Gates Jr. oppdaget at en del av Joyners familiehistorie hadde blitt skjult i årevis, to av hans grandonkler var blitt sendt til den elektriske stolen for å ha drept en mann.  

- På den tiden var det sjeldent svarte snakket om hvordan de hadde kjempet, de ville heller se fremover, sier Joyner til avisen The State. 

For streng straff
Thomas og Meeks Griffin var to bønder som i 1913 ble arrestert for å ha drept en 73 år gammel krigsveteran fra borgerkrigen.

Da de to ble arrestert, signerte 120 personer en underskriftskampanje for å få redusert straffen. Også ordføreren i Blackstock - byen der de bodde, en tidligere sheriff, to jurymedlemmer og juryens formann skrev under protesten mot det de mente var en altfor streng straff. Men datidens guvernør, Richard Manning, nektet å benåde de to og sendte Griffin-brødrene til den elektriske stol i 1915.  

Med professor Henry Louis Gates Jr. og hans juridiske eksperters hjelp, møtte Tom Joyner så opp, i 2009 altså, til en høring med South Carolina Department of Probation, Parole and Pardon Services. Der anmodet han og hans advokater om at dommen fra 1915 var et justismord, og at Thomas og Meeks Griffin måtte benådes.  

Mordgåten ikke løst
Joyner og hans advokater fortalte at det var stor tvil rundt skyldspørsmålet til å iverksette en dødsstraff. To andre svarte menn ble også dømt til døden, en femte mann, Monk Stevenson, skal dessuten i ettertid ha tatt på seg skylden for drapet.  

Den drepte krigsveteranen skal også ha hatt et forhold til en gift svart kvinne, Anna Davis, og det har også blitt hevdet at Davis sammen med sin mann kan ha stått bak drapet.  

Mordgåten for 96 år siden er fremdeles ikke oppklart, men til Joyners store glede ble hans to grandonkler benådet for forbrytelsen.  

Det ble nemlig flerstemmig avgjort å benåde brødrene som ble henrettet i 1915.  

- Det er viktig for meg og min familie, og også for landet og staten South Carolina at disse mennene blir benådet. Rasisme er fremdeles tilstede og vi kan ikke få fremgang uten å legge bak oss all den skade rasisme har påført oss alle, sa Joyner i forkant av saken.

PRESENTERER SIN SAK: Tom Joyner (t.v.) og Henry Louis Gates Jr. legger frem sin sak til South Carolina Dept. of Pardon, Probation, and Parole. Joyners to grandonkler ble benådet 94 år etter sin død. (AP Photo/Mary Ann Chastain)
PRESENTERER SIN SAK: Tom Joyner (t.v.) og Henry Louis Gates Jr. legger frem sin sak til South Carolina Dept. of Pardon, Probation, and Parole. Joyners to grandonkler ble benådet 94 år etter sin død. (AP Photo/Mary Ann Chastain) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling