Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benådet artist for voldtekt av 14-åring. Så utnevnte han artisten til ambassadør i kampen mot vold mot kvinner

FNs kommisjon for menneskerettigheter raser mot Zambias president.

 FÅR FN-KJEFT:  Zambias president Edgar Lungo får kjeft av FNs kommisjon for menneskerettigheter for å ha benådet en kjent zambisk artist for voldtekten av en 14 år gammel jente og så utnevnt han til ambassadør i kampen mot vold mot kvinner. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FÅR FN-KJEFT: Zambias president Edgar Lungo får kjeft av FNs kommisjon for menneskerettigheter for å ha benådet en kjent zambisk artist for voldtekten av en 14 år gammel jente og så utnevnt han til ambassadør i kampen mot vold mot kvinner. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eksperter ved FNs høykommisjon for menneskerettigheter raser mot Zambia og det afrikanske landets regjering etter å ha benådet en zambisk artist for voldtekten av en 14-åring og så utnevnt ham til ambassadør i kampen mot vold mot kvinner.

Det melder blant andre britiske The Indpendent, og viser til en pressemelding fra høykommisærens kontor.

Særlig medfart får Zambias president Edgar Lungo, som var både den som benådet den zambiske artisten Clifford Dimba, som har tatt artistnavnet General Kanene, og så utvnenvte han til den symbolske ambassadørrollen.

- Traumatiserer I 2014 ble den zambiske artisten dømt til 18 års fengsel for å ha voldtatt en 14 år gammel jente. Året etter ble han altså benådet av presidenten.

- En slik opprørende løslatelse og utnevnelse som ambassadør i kampen mot kvinnevold traumatiserer ikke bare ofre over alt, men gjør det vanskeligere for andre ofre å anmelde liknende overgrep, sier Dubravka ?imonovi?, FN-spesialrapportør, i en uttalelse på høykommisjonens nettsider.

- Benådelsen og utnevnelsen undergraver signalet dommen sendte mot seksuelle overgrep mot kvinner og jenter, legger spesialrappørteren til.

- Var et forbilde Det var i februar i 2014 at Dimba ble funnet skyldig i voldtekt av den 14 år gamle jenta, ifølge Times of Zambia.

Dommeren skal ifølge avisa ha sagt at det var spesielt graverende at Dimba misbrukte sin rolle som forbilde, da han dømte artisten til fengsel.

- Kan stride mot forpliktelser To eksperter skal ifølge FNs høykommisjon for menneskerettigheter ha gransket benådelsen, og mener den kan stride mot Zambias forpliktelser overfor menneskerettigheter.

- Hvis rettigheter skal ha noen mening, må effektive tiltak være tilgjengelige for å ta tak i brudd, sier Maud de Boer-Buquicchio, en annen FN-spesialrapportør, i pressemeldingen.

Derfor ber høykommisjonen Zambias regjering om å trekke tilbake ambassadør-utnevnelsen og sørge for at benådinger av liknende kriminalitet settes en stopper for.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media