Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benådet barnevoldtektsmann: Begrunnelsen sjokkerer

Matt Bevin benådet en mann dømt for voldtekt av jente (9). Nå raser ekspertene etter at han ga begrunnelsen for benådningen.

FORKLARER BENÅDNINGEN: Hør hvordan tidligere guvernør for Kentucky argumenterer for benådningen av barnevoldtektsmannen her. Video: News Radio 840 WHAS via CNN. Foto: REUTERS/Bryan Woolston Vis mer

- Jeg sa bare: Hvordan? Hvordan? Hvordan?

Det forteller jentas mor til New York Times. Hun forteller om telefonsamtalen som snudde opp ned på livet deres.

Hun fikk beskjed om at mannen som var dømt for å gjentatte seksuelle overgrep mot hennes da ni år gamle datter - mannen som ble dømt til 23 års fengsel - hadde blitt benådet av den avtroppende guvernøren i Kentucky.

- Han tilbrakte mindre tid i fengsel enn han brukte på å misbruke barnet mitt, sier mora om den dømte voldtektsmannen.

Benådet barnevoldtektsmann

Matt Bevin hadde sin siste arbeidsdag som guvernør i Kentucky forrige uke. Avtroppende amerikanske guvernører kan bruke sine siste dager på å benåde fengslede personer, og Bevin valgte å benåde hele 428 personer etter at han tapte valget mot demokraten Andy Beshear.

Mange av de benådende har hatt forsvarsadvokater eller grupper som utfordrer tvilsomme dommer på sin side, men flere er også dømt for svært alvorlige forbrytelser. Det fikk mange til å se rødt forrige uke.

Men spesielt én av disse fangene har skapt stor oppstandelse i amerikanske medier. Micah Schoettle (41) ble i 2018 dømt til 23 års fengsel for å ha voldtatt ei jente i flere år fra hun var ni år gammel.

- Jomfruhinnene var intakt

Torsdag denne uka begrunnet Bevin avgjørelsen med at han benådet den dømte voldtektsmannen blant annet fordi 9-åringens jomfruhinne fortsatt var intakt.

Det var under et intervju med radiostasjonen WHAS at han fikk spørsmål om saken. Da fokuserte den tidligere guvernøren på mangelen på bevis fra fysiske undersøkelser av offeret og hennes søster, skriver CNN.

- Jomfruhinnene deres var intakt. Det er kanskje mer spesifikt enn folk vil ha, men stol på meg, hvis du gjentatte ganger har blitt seksuelt misbrukt som et barn av en voksen, så vil det være konsekvenser av det, både fysisk og medisinsk, sa Bevin.

Dette er en faktor eksperter sier ikke kan bli vurdert som bevis på at seksuelle overgrep ikke fant sted. Det påpeker både New York Times og CNN.

MOR OG SØNN: Alfred Chesnut klemmer sin mor etter frikjennelsen 25. november 2019. Foto / Video: Todd Kimmelman / MIAP / AFP / CNN Vis mer

«Slurvete»

Ifølge den avtroppende guvernøren hadde Schoettle blitt dømt for en grusom forbrytelse «basert utelukkende på vitnemål som ikke kunne underbygges av fysiske bevis».

Bevin skrev også at både etterforskningen og måten den ble ført for retten på var «slurvete».

Ifølge New York Times varslet jenta om overgrepene flere måneder etter at det hadde stoppet opp, og alle parter i saken har vært enige om at det ikke fantes fysiske beviser eller uavhengige vitner i saken.

- Denne lille jenta ble voldtatt gjentatte ganger over tre år, og jeg kommer ikke til å kalle henne en løgner bare fordi hun ikke ringte politiet så fort det skjedde, har aktor Rob Sanders tidligere uttalt, ifølge avisa.

Hør begrunnelsen med Bevins egne ord i klippet over.

Sanders kaller den tidligere guvernøren for ignorant og sier til Courier-Journal at Bevin «åpenbart aldri så på» rettshøringene hvor medisinske eksperter, inkludert de som ble hyret av forsvarsteamet. De uttalte at man ikke kunne forvente at undersøkelsen av offeret ville vise noen skader.

Aktoren sier til CNN at han tror løslatelsen vil sette andre barn i fare. Ifølge Sanders vil hans kontor etterforske benådningene i deres fylke, inkludert Schoettle-saken.

- Drittsekk

Ifølge Washington Post blir Bevin sterkt kritisert av medisinske og rettsmedisinske eksperter. Videre skriver avisa at forskere har tilbakevist påstanden om at en inspeksjon av et påstått offers jomfruhinne kan bevise om de har blitt seksuelt misbrukt.

George Nichols, som var medisinsk sjef i Kentucky i 20 år og ekspert på evaluering av barnemishandling, slår fast overfor Courier-Journal at voldtekt ikke er bevist ved penetrering av jomfruhinna.

- Han (Bevin) kjenner ikke loven, og etter min ydmyke mening, vet han tydeligvis ikke noe om medisin eller anatomi heller.

Nichols legger til at han har jobbet for seks guvernører som medisinsk sjef og sier at han «heldigvis ikke måtte rapportere til den drittsekken».

- Det han (Bevin) sier til pedofile og folk som seksuelt misbruker barn, er at hvis du ikke forårsaker en skade, så vil du ikke bli straffeforfulgt fordi barnet er den eneste personen som kan person fortelle hva som skjedde, sier James Crawford-Jakubiak, medisinsk direktør ved senter for beskyttelse av barn ved UCSF Benioff barnesykehus i Oakland, til CNN.