Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benådet etter 168 år

- Symbolsk viktig, blant annet for «black lives matter»-bevegelsen.

MOT SLAVERI: Antislaveri-aktivisten Samuel D. Burris var en del av Underground Railroad, et nettverk som hjalp slaver med å flykte fra slaveherrene sine. Bildet er en treskjæring fra 1800-tallet. Foto: Scanpix.
MOT SLAVERI: Antislaveri-aktivisten Samuel D. Burris var en del av Underground Railroad, et nettverk som hjalp slaver med å flykte fra slaveherrene sine. Bildet er en treskjæring fra 1800-tallet. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uken skrev The Guardian om Samuel Burris, som i 1847 ble arrestert for å ha forsøkt å hjelpe en slave med å rømme.

Burris var en fri svart mann og jobbet for det lyssky og uformelle nettverket Underground Railroad, som hjalp slaver å flykte fra eierne sine. Burris ble kjent skyldig i å oppmuntre slavene til å rømme fra slaveherrene i Delaware. En del av straffen skulle være at han selv skulle være slave i syv år, men en Pennsylvania-forening mot slaveri greide å samle inn nok penger til å kjøpe ham fri.

Fortsatte etter dommen Siden den gang har mange krefter kjempet for å avskaffe slaveri - blant annet abolisjonister, borgerrettsaktivister og soldater i den amerikanske borgerkrigen - men dommen mot Burris har blitt stående. Derfor kom det som en overraskelse på etterkommerne hans, da de sist helg fikk en telefon om at han nå skal benådes.

- Jeg stod der og gråt. Det var stolthet. Det var lettelse. Det var rettferdighet. Alt sammen, sa Ocea Thomas til The Guardian om øyeblikket da hun fikk vite at Burris, som er hennes tipp-oldemors bror, skulle benådes.

- Symbolsk viktig benådning USAs slavehistorie og landets utfordringer i dag kan gi inntrykk av at den benådede Burris først nå har fått anerkjennesle for å ha hjulpet flyktningene. Førsteamanuensis på ILOS ved UiO, Deborah Kitchen-Døderlein, mener at det ikke har vært noen spesiell uvilje mot å benåde ham, men at det har handlet om prioriteringer.

At Burris flyttet til en annen delstat og døde der, har også gjort at hans benådning har blitt nedprioritert. Da Pennsylvania-foreningen  kjøpte ham fri, gjorde det at straffen ikke var fullbyrdet. Dermed led ikke Burris mens han «sonet», for han ble kjøpt fri raskt.

- Mange steder i USA har de fortsatt gamle lover som ikke er i bruk, som ingen fjerner. Det å benåde folk som har vært døde lenge er strengt tatt ikke nødvendig, men det er symbolsk viktig. Likevel tar det mye ressurser å benåde noen eller oppheve gamle lover, så man prioriterer ikke alltid å oppheve gamle lover ingen bruker. Burris har vært død veldig lenge, og det er enda lenger siden han ble dømt, sier Kitchen-Døderlein.

Rasekonflikter fortsatt et problem USAs forhold til rase har fått mye oppmerksomhet i flere land etter at den svarte amerikaneren Michael Brown ble skutt og drept i Ferguson i 2014:

- Slike hendelser - og behovet for å markere at man har gått vekk fra slavetiden - kan gjøre benådninger og andre markeringer ekstra viktige. Som historiker mener jeg at historie betyr noe. Det vi tenker på som historie leder oss til vår egen tid. Så benådningen av Burris er forbundet med «black lives matter»-bevegelsen. Man prøver å rette opp i det som har skjedd, sier Kitchen-Døderlein.

FIKK HJELP: Rømte slaver på vei fra Maryland til Delaware får hjelp av gruppen Underground Railroad, som organiserte flukten. Underground Railroad var en hemmelig organisasjon grunnlagt i det nordlige USA. Den hjalp slaver som hadde rømt fra eierne sine. Omkring 40 000 - 100 000 slaver fikk hjelp av organisasjonen mellom 1830 og 1860. Foto: Scanpix.
FIKK HJELP: Rømte slaver på vei fra Maryland til Delaware får hjelp av gruppen Underground Railroad, som organiserte flukten. Underground Railroad var en hemmelig organisasjon grunnlagt i det nordlige USA. Den hjalp slaver som hadde rømt fra eierne sine. Omkring 40 000 - 100 000 slaver fikk hjelp av organisasjonen mellom 1830 og 1860. Foto: Scanpix. Vis mer

Hun forteller at mange diskriminerte grupper har hatt lignende symbolske markeringer, for eksempel kvinnerettighetsbevegelsen og indianerne. «Black lives matter»-bevegelsen har blitt en suksess på internett, der svarte mennesker deler nyhetsoppdateringer og andre ting for å minne folk om at hudfarge og rase ikke skal bestemme hva et liv er verdt.

Fortsatte arbeidet etter dommen Daily Mail forteller at det ikke finnes noe nøyaktig tall på hvor mange slaver Burris hjalp til friheten, men man vet at han fortsatte arbeidet også etter at han hadde blitt dømt og kjøpt fri. Lovgiverne svarte på dette ved å innføre at man kunne bli pisket så mye at det ville tilsvare dødsstraff. Derfor måtte Burris til slutt flykte fra Delaware. 
Etter planen skal benådningen skje 2. november, på årsdagen for dommen mot Burris. Samme dag skal det avdukes et minnesmerke for ham. Minnesmerket skal stå i Kent County, i nærheten av der han vokste opp.

KASSEREISE: Dette litografiet fra 1850 viser en av de mest kjente historiene om hvordan Underground Railroad hjalp slaver. Henry Brown (i kassen) rømte fra Richmond til Philadelphia via Adams Express, og satt inni en kasse hele veien. Foto: Scanpix.
KASSEREISE: Dette litografiet fra 1850 viser en av de mest kjente historiene om hvordan Underground Railroad hjalp slaver. Henry Brown (i kassen) rømte fra Richmond til Philadelphia via Adams Express, og satt inni en kasse hele veien. Foto: Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!