Benådet for bombe som drepte finne og skadet nordmenn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sju afghanske menn ble dømt til 20 års fengsel for en bombe som drepte en finne og en afghaner og skadet tre nordmenn i Maimana i mai. Nå er fem av dem benådet og løslatt.

Sykepleier Else Kari Shanor er sjokkert over nyheten. Hun var en av dem som ble såret i angrepet. Siden har hun slitt med å få ut informasjon.

- Jeg har ikke engang fått høre at noen var tatt for aksjonen, sier hun til VG.

Ifølge kilder i diplomatiet og i forsvarsledelsen skal ordren om løslatelse ha kommet fra sentralregjeringen i Kabul og Afghanistans president Hamid Karzai, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte at benådningen kom fra presidenten.

- Det er noe av det vi undersøker. Før vi går ut med en politisk reaksjon, må vi vite mer. Men på prinsipielt grunnlag kan jeg si at det ville være svært alvorlig dersom opplysningene stemmer, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten i UD til VG.

Sykepleier Shanor mener det er helt uakseptabelt hvis Karzai står bak løslatelsen.

- Men jeg er like sjokkert hvis Forsvaret har visst om dette i flere måneder uten å fortelle om det til oss som ble rammet, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer