Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Benådet» i drapsdom

SKIEN (Dagbladet): Den 37 år gamle mora kvalte sin åtte år gamle sønn mens hun var i bevisst og tilregnelig tilstand, men blir oppfordret av Tønsberg byrett til å søke om benådning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er totalt malplassert å ta opp spørsmålet om benådning i en domsavgjørelse. Jeg har aldri opplevd maken, sier førstestatsadvokat Arnfinn Hval i Vestfold og Telemark til Dagbladet.

Mora fikk lovens minimumsstraff på seks års fengsel for barnedrapet - selv om retten mener drapet ligger på grensen til overlagt drap. Retten har lagt vekt på moras vanskelige situasjon.

Aktor Arnfinn Hval vil ikke kommentere rettens avgjørelse og straffeutmåling, men reagerer på at Tønsberg byrett i en drapssak i domsavsigelsen berører temaet om å benåde drapskvinnen.

- Hvem snakker de til? Hva er dette? En domstol skal dømme. Benådning er et tema retten ikke har noe med, sier Hval til Dagbladet.

Dommen

Den 37 år gamle kvinnen kvalte sønnen sin i hjemmet deres hjem i Tønsberg med et målebånd etter at han hadde lagt seg lørdag den 26. april i fjor. Hun var fortvilt og ville selv begå selvmord etterpå. Men det klarte hun ikke.

Kvinnen tilsto drapet i Tønsberg byrett før jul, og hun er kjent strafferettslig tilregnelig av psykiaterne.

I går fikk hun dommen: lovens minimumsstraff på seks års fengsel. Men retten berører allerede mulighetene for at hun kan benådes for ugjerningen. I dommen heter det at hennes oppførsel under soningen bør ses an «før det synes aktuelt å søke om benådning».
- Jeg reagerer på at det i dommen blir skrevet om benådning. Dette har ikke domstolen noe med å gjøre, sier førstestatsadvokat Arnfinn Hval til Dagbladet.

I byretten i Tønsberg la han ned påstand om ni års fengsel for barnemora og i tillegg krav om sikring. Hval hevdet at det var viktig av samfunnsmessige hensyn, og av hensyn til barns rettigheter, at ugjerningen mot den forsvarsløse åtte år gamle gutten måtte straffes så det fikk en preventiv virkning.

Nå er det opp til Riksadvokaten om straffeutmålingen på seks års fengsel skal til lagmannsretten.

Mora fikk fire ukers ekstra straff for et underslag av 47 000 kroner fra en klubb i hjembyen sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!