Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benazir Bhutto dømt til fem års fengsel

Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto og hennes mann er dømt til fem års fengsel og en heftig bot for korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bhutto og hennes senator-ektemann Asif Zardari ble dømt for å ha mottatt penger fra et sveitsisk selskap som skulle arbeide mot skattesnyteri i Pakistan. Asif Zardari har allerede sittet i fengsel i flere år etter at han ble dømt i en annen korrupsjonssak. Bhutto selv befant seg i Portugal på et politisk seminar da dommen falt.

Den spesialoppnevnte korrupsjonsdomstolen, som ble satt i Rawalpindi like ved hovedstaden Islamabad, avgjorde at de to også skal betale en bot på 8,6 millioner dollar, eller rundt 67 millioner norske kroner.

Dommen kan komme til å bety slutten på Bhuttos politiske karriere.

Ifølge dommeren er Benazir Bhutto, som er datter av Pakistans tidligere statsminister Ali Bhutto, ikke egnet til å inneha noe offentlig verv.

Det var ikke umiddelbart klart onsdag om hun etter dette kan beholde plassen i nasjonalforsamlingen.

Flere saker

Dommen er den første i en rekke saker som er reist mot ekteparet Bhutto/Zardari etter at statsminister Nawas Sharif overtok etter Bhutto for to år siden. Alle sakene handler om at Bhutto og Zardari skal ha tjent store beløp på korrupsjon og smøring i de to periodene Bhutto var statsminister.

Hovedinnholdet i tiltalen er at ekteparet mottok penger fra et sveitsisk selskap som hadde som oppgave å sjekke eksportvarer fra Pakistan for å hindre skatteunndragelse.

Bhutto ble fjernet som statsminster både i 1990 og i 1996, begge ganger på grunn av anklager om korrupsjon. Hun har benektet alle anklager, og sier at Sharifs regjering driver en heksejakt på henne for å ødelegge karrieren hennes og få opposisjonens viktigste røst til å forstumme.

Domstolen som har behandlet saken mot henne, er en av flere spesialdomstoler som Sharif har etablert for å få slutt på korrupsjonen.

Bhutto sa selv for to uker siden at hun ventet å bli dømt, men at hun ville slåss mot rettens avgjørelse. Dommen kan ankes til høyesterett.

Da rettssaken åpnet, utnevnte Pakistan Peoples Party henne til livsvarig president.

(NTB-AFP-Reuters)