Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benedikt lover å lyde neste pave blindt og mintes dager da han trodde Gud sov

Joseph Ratzinger vil ikke bli noen «sjuende far i Vatikanet», og han lovte «blind lydighet» til den nye paven da han tok farvel med kardinalene i Vatikanet.

FARVEL: Pave Benedikt XVI tar farvel med kardinalene i Vatikanet, før han drar til den pavelige sommerboligen i Castel Gandolfo utenfor Roma. Han mante dem til samling og lovte å lyde den neste paven blindt. Foto: AP / Scanpix / L'Osservatore Romano
FARVEL: Pave Benedikt XVI tar farvel med kardinalene i Vatikanet, før han drar til den pavelige sommerboligen i Castel Gandolfo utenfor Roma. Han mante dem til samling og lovte å lyde den neste paven blindt. Foto: AP / Scanpix / L'Osservatore Romano Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avskjedsdagen i dag er nøye planlagt med tysk grundighet av Benedikt XVI. Han tok farvel med de purpurkledte kardinalene klokka 11 i Sala Clementina i Palazzo Apostolico. Antakelig for å dempe frykten for at hans oppsiktsvekkende avgang skal så splid i kirka, mante han til samling. Han ba kardinalene holde sammen «som et orkester, hvor harmoni  står side om side med mangfold, som et uttrykk for den verdensomspennende kirka.»

Sliten - Før jeg hilser hver av dere, vil jeg fortelle dere at jeg vil fortsette å være dere nær i mine bønner, særlig i de kommende dagene for at dere er fullstendig opplyste av Den Hellige Ånd i valget av den nye paven, og at Herren viser dere hva Han ønsker. Mellom dere er den nye paven, som jeg allerede fra i dag vil love min ærefrykt og blinde lydighet, sa pave Benedikt XVI.

Han virket ganske sliten der han snakket til dem på latin, et språk som flere av dem forstår dårlig. De er nesten alle, med bare et par kardinaler som unntak, utnevnt av Benedikt XVI og forgjengeren Johannes Paul II.

De purpurkledte som ikke har fylt 80 år idet en ny pave skal velges, har stemmerett i konklavet. I øyeblikket teller de 117 som kan  delta i valget. Og maktkampen og de klassiske intrigene i Vatikanet er forlengst igang, mens kardinaler fra hele verden strømmer til for å ta del i et i sannhet historisk kirkemøte.

«Pavelig familie»
Så trakk han seg tilbake til paveboligen og det som kalles «den pavelige familien», altså hans private sekretær, Georg Gänswein, og fire nonner  som gjør tjeneste i hans hus, for å forberede reisa til den pavelige sommerboligen i Castel Gandolfo, om lag 20 kilometer utenfor Roma.

Klokka 16.30 tok han farvel med sin statssekretær, egentlig  Vatikanets stats- og utenriksminister, Tarcisio Bertone, før han gikk inn i et helikopter. Kirkeklokkene i Vatikanet varslet hans avreise. Klokka 20, idet han ikke lenger er pave, vil Sveitsergarden, hans livgarde, stenge døra til Palazzo Apostolico, som et tegn på at pavestolen står tom.

Av med skoene Helikopteret landet i Castel Gandolfo om lag klokka 17, og Benedikt XVI ga sin siste tale som pave til den frammøtte folkemassen.

Akkurat som han sa da han 11. februar overrasket alle ved å kunngjøre sin avgang - på latin, noe ikke alle kardinalene forsto umiddelbart - slutter han å være pave 28. februar 2013 klokka 20.00. På samme tidspunkt vil Sveitsergarden slutte å vokte ham, og Vatikanets egen politistyrke ta over.  Joseph Ratzinger vil fremdeles kalles «Deres Hellighet Benedikt XVI», men han er fra da «pave emeritus». Han skal fortsatt bære pavens hvite kjole, men ikke alle de andre skiftende klesplaggene som en pave bærer alt etter anledning.

Han tar da av seg de håndlagede røde skoene som paven bærer. I stedet skal han ta på seg noen brune skinnsko som han fikk i Mexico i fjor. Den pavelige ringen, kalt «Fiskerens ring», symbolet på hans kall og makt, som tidligere ble brukt når en pave skulle forsegle sine brev, skal ødelegges foran alle kardinalene.

Ingen regjeringssjef Pavens ord til kardinalene om å holde sammen kan være et svar på en kritikk av hans avgang fra kardinal George Pell, erkebiskopen av Sydney i Australia, onsdag.

- Folk som, for eksempel, er uenige med en framtidig pave kan sette i gang en kampanje for å få ham til å gå av, sa kardinalen.

- Han var en lysende lærer, men å regjere var ikke hans sterke side. Han må kunne sin teologi, men jeg tror jeg foretrekker noen som kan lede kirka og holde den litt sammen, fortsatte kardinal Pell om den avgående og den kommende paven.

Sov Gud? Samme dagen, onsdag, uttalte pave Benedikt XVI på Petersplassen hvordan hans åtte år som pave hadde vært:

- Jeg har følt meg som Sankt Peter med disiplene i båten på Genesaretsjøen. Herren har gitt oss mange dager med sol og svak bris, dager hvor fangsten har vært rikelig. Og det har vært tider hvor sjøen var opprørt og vinden stormet mot oss, og Gud så ut til å sove, sammenfattet den avgående paven.

«Pilegrim» Vel framme i Castel Gandolfo, foran det apostoliske palasset hvor pavene pleier å dra for å slippe unna sommervarmen i Vatikanet, talte Benedikt for siste gang som religiøst overhode til de forsamlede troende.

- Jeg er bare en pilegrim på det siste strekket av mi pilegrimsvandring på denne jorda. Dere vet at i dag er en anderledes dag for meg. Takk! God natt! Takk til dere alle! sa Joseph Ratzinger, en tysk pilegrim i Italia.

FERDIG:  Et helikopter med Benedikt XVI ombord tar av fra Vatikanet, og paven kan se ned på Peterskirka for siste gang som pave. Men han skal flytte tilbake til Vatikanet for å lese, skrive, tenke og be, når en bolig står ferdig til å ta imot ham. Inntil da skal han bo i  Castel Gandolfo. Foto: REUTERS / Scanpix / Stefano Rellandini
FERDIG: Et helikopter med Benedikt XVI ombord tar av fra Vatikanet, og paven kan se ned på Peterskirka for siste gang som pave. Men han skal flytte tilbake til Vatikanet for å lese, skrive, tenke og be, når en bolig står ferdig til å ta imot ham. Inntil da skal han bo i Castel Gandolfo. Foto: REUTERS / Scanpix / Stefano Rellandini Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!