Benedikte, Markus, Kevin, Robin og Kine mistet livet

Alta er i sorg etter at fem lokale ungdommer døde i helikopterstyrten lørdag.

ALTA-ULYKKEN: Pårørende har frigitt bilder av de fem som var passasjerer da et helikopter krasjet inn i en fjellvegg 31. august. Alle omkom. Vis mer

ALTA / OSLO (Dagbladet): I samråd med de pårørende familiene gir politiet mandag ut bilder av de fem omkomne passasjerene etter helikopterstyrten i Alta lørdag. Samtlige av dem kom fra kommunen med drøye 20 000 innbyggere. De var alle mellom 19 og 22 år, og er identifisert som:

  • Markus Vonheim, 19 år, Alta
  • Kevin Berg, 20 år, Alta
  • Kine Johnsen, 20 år, Alta
  • Robin Karlsen, 20 år, Alta
  • Benedikte Hyld Mella, 22 år, Alta

I tillegg mistet en 27 år gammel svensk mann livet. Han var pilot på helikopteret som styrtet.

20 år gamle Kine Johnsen jobbet som frisør på Klippoteket i Alta. I et minneord på Facebook omtaler de henne som en kjær venn og kollega.

«Vi vil minnes våre kjære Kine. Takk for alt du har lært oss og all latter og glede vi har fått dele med deg», skriver Klippoteket på Facebook.

Også arbeidsgiveren til Kevin Berg, Alta Motor, minnes en kjær kollega.

«Vår kjære Kevin hadde hele livet sitt foran seg, var et friskt pust i vår hverdag med sitt gode humør, ståpåvilje, engasjement, kunnskap og positivitet. Han var meget godt likt av oss alle og vi kommer til å savne ham dypt», skriver de på Facebook.

Minnestunder og etterforskning

Fire av de seks som var om bord i helikopteret ble i 18.30-tida lørdag bekreftet omkommet. Da var én person fløyet til Universitetssykehuset i Nord-Norge, og den siste personen fremdeles savnet.

I 20.40-tida lørdag kveld ble den savnede personene funnet, og deretter bekreftet omkommet. Den skadde mistet livet på sykehuset, som følge av skadene.

Minnestunder på skole, arbeidsplasser og i Nordlyskatedralen er bare noen av samlingene som har blitt holdt i dagene etter den tragiske ulykken. Samtidig har etterforskningen ved Kvenvik-området, hvor helikopteret styrtet, fortsatt i regi av politiet og Havarikommisjonen.

HELIKOPTERULYKKEN: Prost i Alta, Anne Skoglund, forteller at hendelsen påvirker lokalsamfunnet i svært stor grad. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Politiet opplyser mandag i ei pressemelding at de har avhørt flere vitner som så helikopteret da det styrtet. De har i tillegg sikret elektroniske spor, blant annet videoopptak.

Til tross for avhør og sikrede bevis, etterlyses fremdeles vitner og informasjon om hendelsen. Personer som befant seg i Kvenvik-området og som har observert noe, bes om å ta kontakt dersom de ikke allerede har snakket med politiet.

OMKOM: Benedikte Hald Mella (øverst t.v), Kine Johnsen (øverst t.h), Kevin Berg (nederst t.v.), Markus Vonheim (i midten) og Robin Karlsen omkom i helikopterulykka i helga.
OMKOM: Benedikte Hald Mella (øverst t.v), Kine Johnsen (øverst t.h), Kevin Berg (nederst t.v.), Markus Vonheim (i midten) og Robin Karlsen omkom i helikopterulykka i helga. Vis mer

Komplisert åsted

Nødetatene fikk først melding om ulykken 17.05 lørdag ettermiddag. Alt tilgjengelig personell og materiell ble raskt satt inn i redningsaksjonen, som ble koordinert av Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Ulykkesstedet betegnes av Havarikommisjonen som kompakt og lite, men komplisert å jobbe i. De omkomne ble søndag kveld fraktet ut av området. Enkelte deler fra helikopteret kan bli tatt med til Havarikommisjonens lokaler på Kjeller.

Under pressekonferansen mandag kom det også fram at kommisjonen har hentet inn data fra såkalt flight following fra helikopterselskapet. Dette gir GPS-oversikt over helikopterets rute før styrten.

HELIKOPTERULYKKEN: Politiet har innhentet en del elektroniske spor fra helikopteret - blant annet snapchat-videoer som passasjerene sendte i løpet av turen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Granskes

Mandag ble det også kjent at Troms og Finnmark statsadvokatembeter har beordret etterforskning av helikopterselskapet Helitrans, som eier helikopteret som styrtet lørdag. Det melder Altaposten.

Beskjeden fra statsadvokaten kom bare timer etter ulykken. Politiet i Finnmark har fått ordre om å etterforske blant annet luftfartstillatelsene, eventuelle begrensninger, sertifikater og teknisk tilstand hos selskapet. Førstestatsadvokat Lars Fause understreker at de ikke mistenker at Helitrans har gjort noe galt.

Daglig leder i Helitrans, Richard Simonsen, forteller til Dagbladet at han ikke har blitt varslet om dette, og at han fikk beskjeden via media.

- Det som måtte bli en del av etterforskningen, det tar vi imot. Det myndighetene velger å gjøre, det må de gjøre. Dersom de mener det er riktig å etterforske Helitrans som selskap, så har ikke Helitrans noe imot det, sier Simonsen.