Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benekter at iranske marinefartøy har passert gjennom Suez-kanalen

Seiler gjennom på mandag i stedet.

FÅR PASSERE: To iranske marineskip får passere gjennom Suez-kanalen. Foto: AFP/Scanpix
FÅR PASSERE: To iranske marineskip får passere gjennom Suez-kanalen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndigheten som styrer Suezkanalen benekter at iranske krigsskip har passert kanalen. Skipene skal seile igjennom på mandag, skriver NTB.

Representanter for den egyptiske kanalmyndigheten benekter dermed påstanden fra den iranske TV-kanalen Al Alam. TV-kanalen meldte tidligere i dag at marinefartøyene hadde fått grønt lys til å seile gjennom Suezkanalen fra Rødehavet til Middelhavet søndag.

De to fartøyene ligger an til å bli de første iranske marineskipene som passerer gjennom den strategiske vannveien siden revolusjonen i 1979 i Iran, skriver Sky News.

Planene om gjennomseilingen representerer en av de første testene på Egypts diplomatiske rolle etter at Mubarak mistet makten i landet. Egypts vestlige allierte følger for tiden nøye med på landet er i ferd med å endre politikk ovenfor sine naboer, og spesielt Israel, som Egypt har fredsavtale med.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman har i en tale tidligere denne uken kalt gjennomseilingen for en «provokasjon» fra Iran.

Lieberman ønsket oppmerksomhet rundt hva intensjonene fra Irans side kunne være og oppfordret verdenssamfunnet til å «sette iranerne på plass», ifølge Jerusalem Post.

Helgen har vært preget av blandede rapporter om hvorvidt egyptiske myndigheter hadde godkjent fartøyenes ferdsel eller ikke.

Det egyptiske nyhetsbyrået MENA meldte fredag at myndighetene i Egypt hadde godkjent forespørselen om å la marinefartøyene passere gjennom kanalen etter at iranske diplomater hadde forsikret at de to skipene vil ikke ha våpen eller kjernefysiske eller kjemiske stoff.

Iranske tjenestemenn har insistert anmodningen er i tråd med internasjonale regler.

Skipene skal etter planen legge til havn i Syria, der de skal delta i en militærøvelse.

Suezkanalen er en av verdens mest strategisk viktige transportveier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media