Benekter godkjenning av tortur

Pentagon fastholder at de aldri har godkjent tortur mot fanger i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tortur er aldri blitt godkjent for bruk mot fanger USA har tatt under krigen mot terror, fastholder Pentagon.

Jurister som jobbet for USAs regjering hevdet i fjor at president George W. Bush ikke var bundet av lovforbud mot tortur. Dette ble tolket som at ingen kunne tiltales for å ha begått tortur på presidentens ordre, men det amerikanske forsvarsdepartementet tilbakeviser opplysningene i New York-avisen Wall Street Journal mandag.

- Forestillingen om at det finnes en bakvei for å tillate bruk av tortur under disse prosedyrene er helt feilaktig, den er påviselig feilaktig, sier Pentagons talsmann Larry DiRita til nyhetsbyrået AFP.

- Prosedyrene er slik de er. Vi har detaljert redegjort for dem, og tortur inngår ikke, sier han.

Guantanamo

Lovfortolkningen var del av en hemmeligstemplet rapport som ble skrevet på oppdrag fra forsvarsminister Donald Rumsfeld, ifølge Wall Street Journal. Forfatterne bak rapporten var sivile så vel som militære jurister i Rumsfelds departement.

Rapporten ble skrevet etter at sjefene for den omstridte leiren i Guantanamo Bay på Cuba mot slutten av 2002 klaget over at de ikke fikk presset nok opplysninger ut av fangene med det de kalte «konvensjonelle metoder». I rapporten beskrives ulike muligheter til å omgå forbudet mot tortur.

Pentagon tilbakeviser også at departementet har godkjent bruk av tortur på Guantanamo-basen.

- Ingen av de prosedyrer som er godkjent for bruk ved Guantanamo-basen tillater bruk av tortur. Punktum, sier Larry DiRita.

«Livsviktig»

Wall Street Journal skrev mandag at avisen har fått tilgang til et utkast til rapporten datert 6. mars 2003. Her heter det at behovet for opplysninger som er livsviktige for å beskytte mange tusen amerikanske liv, må gå foran den normale fordømmelsen av tortur.

Rapportens forfattere konkluderte med at presidenten som øverstkommanderende for USAs militære styrker kan godkjenne bruk av nær sagt hvilke som helst metoder under avhør av fanger. Dette skulle gjelde både fysisk og psykisk tortur, ifølge avisen.

Hvis amerikanske offiserer eller politifolk skulle bli tiltalt for torturbruk, har de mange muligheter til å forsvare seg juridisk. Blant annet kan de si at de måtte bruke slike metoder for å avverge et terrorangrep og påberope seg å ha handlet i nødverge, het det i rapporten.

Motstand

Ifølge en tjenestemann i Pentagon gikk enkelte militære jurister opprinnelig imot innholdet i rapporten. Men de valgte likevel å undertegne den i april 2003, kort tid etter at Irak-krigen var innledet.

Ifølge Wall Street Journal er det ikke på det rene om president Bush selv har lest den omstridte torturrapporten. Bush-regjeringen understreker at den respekterer Genèvekonvensjonen om human behandling av krigsfanger.

Wall Street Journal tilføyde i sin artikkel mandag at avisen bare har hatt tilgang til et utkast og ikke til den ferdige rapporten. Folk som har lest den endelige versjonen bekrefter likevel overfor avisen at forskjellene mellom utkast og ferdig rapport er få og små.

Washington.

(NTB-AFP)