Benekter godkjenning av tortur

Pentagon fastholder at de aldri har godkjent tortur mot fanger i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tortur er aldri blitt godkjent for bruk mot fanger USA har tatt under krigen mot terror, fastholder Pentagon.

Jurister som jobbet for USAs regjering hevdet i fjor at president George W. Bush ikke var bundet av lovforbud mot tortur. Dette ble tolket som at ingen kunne tiltales for å ha begått tortur på presidentens ordre, men det amerikanske forsvarsdepartementet tilbakeviser opplysningene i New York-avisen Wall Street Journal mandag.

- Forestillingen om at det finnes en bakvei for å tillate bruk av tortur under disse prosedyrene er helt feilaktig, den er påviselig feilaktig, sier Pentagons talsmann Larry DiRita til nyhetsbyrået AFP.

- Prosedyrene er slik de er. Vi har detaljert redegjort for dem, og tortur inngår ikke, sier han.

Guantanamo

Lovfortolkningen var del av en hemmeligstemplet rapport som ble skrevet på oppdrag fra forsvarsminister Donald Rumsfeld, ifølge Wall Street Journal. Forfatterne bak rapporten var sivile så vel som militære jurister i Rumsfelds departement.

Rapporten ble skrevet etter at sjefene for den omstridte leiren i Guantanamo Bay på Cuba mot slutten av 2002 klaget over at de ikke fikk presset nok opplysninger ut av fangene med det de kalte «konvensjonelle metoder». I rapporten beskrives ulike muligheter til å omgå forbudet mot tortur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer