Benekter ikke drap - får ny sak

Amerikanske Wilbert Rideau (58) har sittet i fengsel siden han ble dømt for drap i 1961. Nå krever en føderal domstol at han løslates - eller at saken tas opp på ny. Men Rideau har aldri nektet for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av sine tallrike år i fengsel har Rideau blitt en prisbelønt journalist. Han har gjort «The Angolite», bladet for de innsatte i Louisiana State Prison i Angola, om til en stilig magasin som har fått flere priser, og bidratt til den Oscar-nominerte dokumentaren om Angola-fengselet, «The Farm».

I 1961 ble han dømt for drap på en skrankeansatt i en bank. Rideau har aldri benektet at han er skyldig. Men Rideau, som selv er svart, hevder at svarte ble utestengt fra juryen som dømte ham. Av 20 jurymedlemmer var det bare en afro-amerikaner.

I dag sa en føderal amerikansk ankedomstol seg enig i at dette ikke holdt mål, og beordret delstaten Louisiana til å enten reise ny sak, eller sette Rideau løs.

- Den har vært i emning en tid, men nå er jeg glad den er her, sa Riedaus advokat Julian Murray etter at dommen var et faktum.

Rideaus anke ble i fjor avvist av U.S. District Judge Frank Polozola, som mener han hadde ventet for lenge med å anke. Polozola mente Rideau hadde ødelagt for påtalemyndighetene med å anke på et tidspunkt der de fleste vitnene og dommerne var døde, og uten sjans til å finne fram bevis.

<B>KJENDISFANGE: Johnnie Cochran (t.v.) intervjuer den drapsdømte fangen Wilbert Rideau i fengselet i Louisiana i fjor. Rideau har sittet i fengsel fra 1961 og har fått mye heder for sitt arbeid som journalist bak murene. Hans dokumentarfilm fra fengselet er også prisbelønnet.