Benekter kjennskap til barnedrapene

Viggo Kristiansen benekter at han har noe kjennskap til barnedrapene i Baneheia. Han hadde vanskelig for å ikke smile i retten i dag også, men vedgikk at han var nervøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viggo Kristiansen har fått beskjed om ikke å smile når han blir avhørt av retten i dag. Men da han kom inn i rettssalen, måtte han undertrykke et bredt smil likevel.

Nå sitter Viggo Kristiansen i vitneboksen. Hittil har Jan Helge Andersen alene fått styre informasjonsstrømmen. I dag har Kristiansen sjansen til å gi sin versjon av grusomhetene i Baneheia 19. mai i fjor. Hvis han vil.

Spent stemning

Det var spent stemning i rettssalen da de tiltalte ble ført inn. Jan Helge kom først. Han flakket med blikket og så lett nervøs ut. 20 sekunder senere ble Kristiansen ført inn. Han smilte nok en gang bredt og så ut over pressefolkene. På forhånd hadde han fått instruksjoner av en av advokatene om ikke å smile. Det klarte han ikke å følge.

- Går det bra? spurte dommeren.

- Vi satser på det, svarte han kjapt.

Med bena bredt ut på hver side av stolen svarte han på spørsmål om gjeld, formue, utdannelse og andre personlige opplysninger.

- Det er som ungdommer flest? spurte dommeren.

- Det er det.

Er nervøs

Da dommeren spurte om hvordan han følte seg, svarte han:

- Jeg er nervøs.

Kristiansen beskriver Andersen som en veldig god venn. De to guttene har vokst opp rett ved siden av hverandre i boligområdet på Eg.

- Vi har vært veldig gode kompiser opp igjennom årene, vi har det. Jan Helge er en veldig grei gutt, vi har hatt god kontakt. Han er god til å lytte til problemene jeg hadde før, han støttet meg hundre prosent. Hvis det var noe du trengte hjelp til med sykkelen eller et eller annet, så kom han, som regel på flekken.

- Er dere like eller ulike? spurte statsadvokat Edward Dahl.

- Kan du omformulere spørsmålet?

- Er dere to like åpne og utadvendte? Er dere like aktive?

- Jeg har vært litt mer aktiv enn det Jan Helge har, i forhold til MBD-problemet mitt. Jeg fikk vite at jeg hadde det littegrann for sent, det gikk ut over familien min, det gjorde det. Jeg ble mobba på skolen og tok det ut over familien hjemme, så det har skjedd veldig mye skade. Spesielt for min far.

Svarer raskt

- Du var veldig aktiv?

- Hva mente du med aktiv og sånt? parerte Kristiansen og ble bedt om å beskrive hobbyer og sportsinteressene sine.

- Jeg har drevet litt med fotball, og jeg turna da jeg var liten.

- Jeg har aldri klart å sitte i ro mer enn noen minutter, jeg er mye mer aktiv enn Jan Helge, sa Kristiansen og gikk over til å beskrive vennen som svært sta, men rolig og aldri oppfarende.

Feil forklaring

Kristiansen sitter med hendene i fanget, lett foroverlent i vitneboksen. Han svarer raskt på statsadvokatens spørsmål og kommer stadig med små motspørsmål. Flere ganger refererer han til at han tidligere har forklart seg feil om ting fordi han ikke husket helt hva han hadde gjort fredag 19. mai.

Jan Helge Andersen sitter derimot urolig på sin stol, blikket flakker mellom den tidligere bestevennen og statsadvokaten. I dag er det Andersen som noterer flittig.

Foreløpig forklarer han seg bare om hva som skjedde fredag ettermiddag. Men han har allerede passet på å nekte for barnedrapene:

- De tingene som jeg har lest i avisen, har jeg aldri visst om.

FORKLARER SEG: Viggo Kristiansen.