Jimmie Åkesson til Dagbladet:

Benekter nazi-kobling

Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson beskyldes for nazi-koblinger av den svenske venstresiden. Til Dagbladet avviser han påstandene. - Vi har nulltoleranse mot ekstremisme, sier partilederen.

Partileder i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, svarer på anklagene om ekstremisme i eget parti i etterkant av den siste partilederdebatten før valget i Sverige. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Ingunn Dorholt / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Det ble høy temperatur i den avsluttende partilederdebatten på SVT fredag kveld da temaet ble integrering og kriminalitet.

Den økende gjengkriminaliteten har blitt valgkampens heteste sak. Med nærmere 300 skyteepisoder og 47 drepte konkurrerer partiene om å framstå som strengest mulig.

VALG I SVERIGE: Den 11. september 2022 er det valg i Sverige. Kommentator Sondre Hansmark forteller at de ytre høyre-kreftene har blitt sterkere i landet. Video/Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Sverigedemokraternas (SD) partileder Jimmie Åkesson ble av Centerparti-leder Annie Löf konfrontert med påstander om at nærmere 300 av deres politikere som stiller til årets valg har tilknytning til nazistiske miljøer og organisasjoner.

Nulltoleranse

I TV-studio etter debatten får Dagbladet sjansen til å konfrontere den omstridte partilederen.

- Vi har nulltoleranse mot ekstremisme. Når det oppdages hos oss utestenger vi dem, i motsetning til en del andre partier som har islamister og miljøaktivister som bryter loven bli i partiet, sier Åkesson til Dagbladet.

Det er kartlegging fra forskningsinstituttet Acta Publica som viser at 289 kandidater under valget kan kobles til høyreekstreme miljøer.

Fra motsatt side har Åkesson anklaget Vänsterpartiet, som ligger et sted mellom norske SV og Rødt, for å ha islamister i rekkene.

- Har Sverigedemokraterna et problem med at dere tiltrekker dere personer med høyreekstrem bakgrunn?

- DYRT: Partileder i Kristdemokraterna, Ebba Busch, etter den siste partilederdebatten før valgdagen i Sverige. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Ingunn Dorholt Vis mer

- Nei, det har vi ikke. Det viktige er hvordan vi håndterer slike politikere når det oppdages. Vi er veldig flinke til å utestenge dem.

Åkesson hevder partiet har utestengt alle med høyreekstreme koblinger, men innrømmer samtidig at de kan ha medlemmer som tidligere kan ha hatt koblinger til nazistiske miljøer.

- Avisene har sett på alle kandidatene våre, og funnet noen som har hatt koblinger til enkelte bevegelser mellom 80-tallet og i dag.

- Man skal være forsiktig med å stemple alle som gikk på feil type fester med feil type mennesker da de var unge på 90-tallet. Det må ikke bety at de er ekstreme som voksne, sier han.

- Skittkasting

Like før stemmene telles opp ligger det an til fullstendig kaos i svensk politikk etter at valget er over.

På SVTs siste meningsmåling er det dødt løp mellom høyre og venstresiden. SD på ytterste høyrefløy flyr høyt og kan gjøre et brakvalg med over 20 prosents oppslutning.

Skulle opposisjonen stikke av med seieren er det likevel langt fra sikkert hvordan høyresiden skal sikre seg makten. Høyres søsterparti Moderaterna er avhengig av å samarbeide med de kontroversielle Sverigedemokraterna.

Partileder Ulf Kristersson i Moderaterna bekymrer seg ikke over påstandene om nazi-koblinger.

- Jeg tenker ikke å holde på med disse skittkastingskampanjene. Jeg synes det er for mye skittkasting i svensk politikk. Jeg misliker ekstremisme i alle former, og de som kaste beskyldninger burde feie for egen dør, sier Kristersson til Dagbladet.

Avviser Åkesson

Åkesson selv sier at han ikke bryr seg om de tøffe anklagen.

- Jeg har hørt det der hele mitt voksne liv. Jeg ser på det en måte å snike seg unna debatt om politiske saker. De vet at de har stelt til utrolige store problemer i Sverige, ikke minst i innvandringspolitikken. Det vil de ikke snakke om, sier SD-lederen til Dagbladet.

Åkesson ser seg nå om etter regjeringsmakt i lys av de sensasjonelle målingene. I forbindelse med debatten fikk han spørsmål fra pressen om han vil inn i regjering.

- Jeg har veldig lyst til det, absolutt, sier Åkesson.

Men Kristersson i Moderaterna, som fortsatt vil framstå som høyresidens statsministerkandidat, avviser Kristersson blankt.

- Nei, min beskjed ligger fast. Jeg har sagt hundre ganger hva som gjelder, sier partilederen på spørsmål fra Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer