Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Benekter terrorspaning

To av de fire terrorsiktede skal ifølge politiet ha sittet i bil utenfor den israelske ambassaden og diskutert sprengstoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den første av de fire som i dag skal framstilles for fengsling med en svært alvorlig terrorsiktelse mot seg, nekter straffskyld for alle tiltalepunkter.

Den tidligere narkodømte mannen møtte i retten i en moro-t-skjorte med hasjmotiv, og har gitt uttrykk for at han er villig til å forklare seg under fengslingsmøtet.

Starten på møtet er overraskende gått for åpne dører, med 30-40 pressefolk og mange politifolk i sivil som tilhørere.

- Tar hele bygningen

Ifølge politiet skal de fire siktede skal ha planlagt et bombeattentat mot den israelske ambassaden, den amerikanske ambassaden og/eller synagogen.

I bil på en rekognoseringstur foran den israelske ambassaden snakket de om bomber og sprengstoff, priser på slikt utstyr, og nevner en gudstjeneste og en rabbi i den jødiske synagogen.

Den 29 år gamle antatte hovedmannen skal ha gitt uttrykk for at han ville «ta» ambassaden i en av diskusjonene i bilen.

- Uttalelsen synes å være et uttrykk for sterke følelser, i en privat sfære. knyttet blant annet til krigen i Libanon, sier 29-åringens forsvarer, John Christian Elden, til Dagbladet.no.

SIKTET FOR SKUDD: De siktede for synagogeskytingen og planene om å sprenge USA og Israels ambassader framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag. Foto: SCANPIX
SIKTET FOR SKUDD: De siktede for synagogeskytingen og planene om å sprenge USA og Israels ambassader framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

29-åringen og den norske 26 år gamle medsiktede skal ha snakket om å kaste granater inn i den amerikanske ambassaden fra en bil i fart. Til dette ble det foreslått å bruke en stjålet bil.

- Det er ikke bestridt at han satt i denne bilen, og han har gitt en delvis forklaring om formålet med denne turen. Det var et annet objekt i området som var hans hovedfokus, sier advokat Morten Furuholmen, som er 26-åringens forsvarer.  

Den etnisk norske mannen innrømmer ifølge sin forsvarer å ha diskutert terrorlignende handlinger. 

- Han har forsåvidt deltatt i en samtale om disse temaene, men man kan lese direkte ut fra samtaleutskriftene at han har har tat et klart forbehold. Det er tyngre bevis mot andre siktede i denne saken. sier Furuholmen. Når det gjelder synagogeskytingen mener han politiet er på tynn is når det gjelder å knytte den til den påståtte terrorplanleggingen.

- Min klient har et vanntett alibi for natt til søndag, sier Furuholmen.

- Svake bevis

Advokat John Christian Elden er forsvarer for den 29 år gamle antatte hovedmannen.

- Bevisgrunnlaget er relativt svakt. Det er ikke beslaglagt våpen eller klargjort tid eller sted, sier han til Dagbladet.no

image: - Benekter terrorspaning

- Saken er sånn sett en politisk sak i forhold til meninger som ikke engang er ytret i det offentlige rom men i private samtaler.

Elden bekrefter at hans klient og andre skal ha kommet med ytringer om å ta bestemte bygninger i Oslo, men stiller seg tvilende til om dette er nok til å fengsle noen etter straffelovens paragraf 147A.

AVSLØRT AV SPIONMIKROFONER: Les hele historien i Dagbladet i dag.
SKULLE SPRENGES: USAs ambassade.
STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Journalister ble kroppsvisitert da da skulle inn i retten i dag.
SIKTET: Den 29 år gamle norsk-pakistaneren som er en av de fire siktede har tidligere vært i søkelyset til tysk politi, som fryktet terroranslag under fotball-VM.
SKULLE SPRENGES: Israels ambassade i Parkveien.