Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benekter Trumps versjon av telefonsamtale:
- Uttrykte ingen bekymringer

Tyrkisk myndighetsperson påstår at USAs president ikke kom med Syria-kritikk overfor kollegaen Erdogan.

SNAKKET SAMMEN: Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump. Her i forbindelse med et FN-møte i New York tilbake i september. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque / NTB Scanpix
SNAKKET SAMMEN: Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump. Her i forbindelse med et FN-møte i New York tilbake i september. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «President Trump uttrykte bekymringer for at den eskalerende volden i det syriske distriktet Afrin undergraver våre felles mål».

Slik lyder en pressemelding utstedt av Det hvite hus onsdag.

Den tok for seg Donald J. Trumps telefonsamtale med hans tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan, og amerikanske myndigheter skriver at Trump ba Tyrkia om å «nedskalere» konflikten med USAs kurdiske allierte.

- Uttrykte ingen bekymringer

Nå, en dag etter budskapet fra USAs regjering, benekter en ikke navngitt tyrkisk myndighetsperson at denne delen av samtalen fant sted, ifølge al-Jazeera.

- Trump uttrykte ingen bekymringer om eskalerende vold i forbindelse med konflikten i Afrin. De to ledernes diskusjon om «Operasjon olivengren» (tilnavnet til den tyrkiske militæraksjonen. red.anm.) var begrenset til en utveksling av synspunkter, hevder kilden overfor kanalen.

Samme kilde påstår også at USAs president heller ikke tok opp «destruktiv og ondsinnet retorikk» rettet mot amerikanske statsborgere og personer som har mistet jobben i etterkant av det forsøkte statskuppet i 2016.

SYRIA: President Donald Trump svarer på spørsmål om situasjonen i Syria. Video: CNN Vis mer

Har kritisert Tyrkia

USA og Trump har ikke kommentert de anonyme påstandene fra tyrkisk hold. Landet har ved flere anledninger kritisert Tyrkia for lørdagens inntog i Syria og de påfølgende angrepene mot kurdiskkontrollerte byer.

​De har også oppfordret Erdogan til å fokusere på terroristgrupperingen IS, som amerikanerne mener er samtlige parters hovedfiende.

- Volden i Afrin forstyrrer det som har vært et relativt stabilt område og virker forstyrrende på den internasjonale kampen for å nedkjempe IS, sa forsvarsminister James Mattis tirsdag under et besøk i Jakarta, ifølge NTB.

- Vi oppfordrer innstendig Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet i sin militæroffensiv og retorikk, la han til, samtidig som han anerkjente at Tyrkia har legitime grunner til å ha sikkerhetsmessige bekymringer i området.

Anklager Tyrkia for IS-støtte

Mens amerikanerne ser på på den kurdiske militsen Folkets beskyttelsesenheter (YPG) som forbundsfeller, regner Tyrkia organisasjonen som terrorister.

De hevder også at YPG i praksis er samme organisasjon som Kurdistans arbeiderparti (PKK), som har gjennomført en rekke terrorangrep på tyrkisk jord.

Kurdiske opprørere mener på sin side at Tyrkia hjelper IS når de går til krig i de syriske grenseområdene.

- Dette barbariske angrepet er en klar støtte til terrororganisasjonen, heter det i en uttalelse fra Syrian Democratic Forces (SDF) - alliansen YPG er en del av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!