Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benestad Pirelli sint etter protestbrev: «Håper inderlig at det er siste gangen at han/hun er i kommunen på offisielt skolebesøk»

Esben Esther Benestad Pirelli holdt foredrag om sex og politikk. Det fikk interessegruppe til å reagere.

REAGERER: Esben Esther Benestad Pirelli mener holdningene som kommer fram i brevet kan være skadelig for ungdom. Brevskriverne mener Benestad Pirelli kan trekke ungdom i en «uheldig retning».
Foto: Siv Johanne Seglem/ Dagbladet
REAGERER: Esben Esther Benestad Pirelli mener holdningene som kommer fram i brevet kan være skadelig for ungdom. Brevskriverne mener Benestad Pirelli kan trekke ungdom i en «uheldig retning». Foto: Siv Johanne Seglem/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av februar besøkte sexolog og professor ved Universitetet i Agder, Esben Esther Benestad Pirelli (66), Finsland ungdomsskole i Songdalen kommune i Vest-Agder.

Sammen med organisasjonen Sex og politikk ble det blant annet diskutert med ungdomsskoleelevene om det var greit at Mads gikk med kjole til konfirmasjonen og om Anna gikk med dress, skriver Fædrelandsvennen.
 
Rektor Per-Arthur Romberg Hanssen omtalte opplegget som fantastisk i avisa, og Benestad Pirelli fikk selv svært god respons på opplegget.

Det var imidlertid noen som reagerte på Benestad Pirellis skolebesøk, nemlig en lokal interessegruppe, skriver Agderposten.

- Sorg og sinne Sju personer, flere av dem med bakgrunn i skole- og helsesektoren, har underskrevet et brev sendt til skolekontoret i Songdalen der de reagerer kraftig på sexologens besøk.

«Vi vil at vår skepsis til besøket skal registreres. Vi har fortsatt demokrati her i landet, og vi må følge samvittigheten vår og si at vi håper inderlig at det er siste gangen at han/hun er i kommunen på offisielt skolebesøk» skriver de i brevet.

De frykter transpersonen Pirelli Benestad trekker ungdommen i feil retning.

«Særlig når det gjelder at ungdommene oppmuntres til å gå med klær til det motsatte kjønn. Det er absolutt på kanten av det som vi alltid har betraktet som «normal» oppførsel. Vi mener at unge mennesker, som er i en alder der de prøver å finne ut av seg selv og sine meninger, lett kan bli påvirket i en uheldig retning», skriver de i brevet.

Pirelli Benestad reagerer sterkt på brevet.

- Dette er en reaksjon som fyller meg med sorg og sinne. Jeg velger å legge sinnet til side, og tror det er godt ment i utgangspunktet. Konsekvensen er imidlertid ikke god. Dette sender et signal om at noen ikke er velkomne og at noen er feil, og det på et så grunnleggende nivå som opplevelsen av kjønn, sier Pirelli Benestad, som foretrekker at Dagbladet bruker kjønnspronomenet hen.

Hen mener slike holdninger skaper grunnlag for depresjon, angst og unødvendig skam.

- I verste fall skaper det grunnlag for å ta livet av se. Slike holdninger kan ha omfattende reaksjoner, sier hen. 

Holdningene finnes Pirelli Benestad var en av de første åpne transpersonene i Norge, og har i årevis reist land og strand rundt og snakket med folk i alle lag av samfunnet. Hen er overrasket over reaksjonen hen møtte blant personene i sørlandskommunen.

- Jeg vet at de holdingene finnes, men det går lang tid mellom hver gang de vaker. Samtidig mener jeg det er noe grunnleggende ukristelig å diskvalifisere noe menneskelig. Jeg har følt veldig stor aksept og respekt også blant kristenfolket og bærer ikke noe nag til dem, men dette er som et gufs fra fortida, sier hen.

En av dem som har skrevet under brevet er Kåre Rygg fra Nodeland i Songdalen kommune.

- Vi er uenig i det Pirelli Benestad står for, at man ikke skal være fornøyd med kroppen man bor i. Vi er skapt til å være mann og kvinne, og kan ikke velge kjønn. Vi er ikke enig i de holdningene, sier Rygg til Dagbladet.

Han sier han ikke var klar over at deres brev ville bli en mediesak, men at de likevel står inne for innholdet.

- Vi skammer  oss ikke. Vi lever i et demokrati og må få kommentere hverandres syn. Han må gjerne få komme tilbake til kommunen, men ikke i den saken der. Vi ønsker ikke at det skal bli spredt rundt på våre skoler, sier Rygg.

Han har verken kjennskap eller tro på at deres reaksjon kan føre til at noen tar livet av seg.

Bekrefter fordommer Grimstadværingen Benestad Pirelli provoserer seg også over hvilke fordommer reaksjonene fra de lokale bekrefter.

- Det bekrefter en fordom om Sørlandet som trangsynt og bibelbeltet, men jeg synes ikke disse menneskene på noen måte er representative for sørlandsmennesket, sier hen.

Pirelli Benestad oppfattet møtet med elevene som vellykket.

- Jeg oppfattet elevene som selvstendige, tenkende vesener. Alle hadde full anledning til å ta avstand fra at noen som ikke hadde tiss til det, gikk i kjole. Elevene fordelte seg etter egne meninger og forutsetninger, sier hen.

Pirelli Benestad har også opplevd mye støtte etter hendelsen.

- Jeg har aldri opplevd maken til behov for å backe meg opp. Jeg har aldri fått så mye støtte og kommentarer på Facebook, og det er veldig flott, sier hen.