Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Benghazi-angrepet gir USA og Libya diplomatisk krise

Kan sette forholdet på prøve, mener forsker Kjetil Selvik.

KRISE: USA må reagere på at ambassadør J. Christopher Stevens og tre andre diplomater ble drept da det amerikanske konsulatet i Libyas nest største by Benghazi, mener forsker Kjetil Selvik. Foto: AFP/Scanpix.
KRISE: USA må reagere på at ambassadør J. Christopher Stevens og tre andre diplomater ble drept da det amerikanske konsulatet i Libyas nest største by Benghazi, mener forsker Kjetil Selvik. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener angrepet var av en slik karakter at USA må reagere på det.

- Men hva slags reaksjon kommer veldig an på hvor sterkt Obama-administrasjonen ønsker å markere seg. Og det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Men amerikanerne må velge strategi med omhu, sier Selvik til NTB.

Ambassadør J. Christopher Stevens og tre andre diplomater ble drept da det amerikanske konsulatet i Libyas nest største by Benghazi ble angrepet av libyske militssoldater sent tirsdag kveld. Angrepet var angivelig en protest mot en amerikansk film som framstiller islam som kreft.

Fornærmelse Angrepet setter også myndighetene i Libya i en kinkig situasjon, påpeker Selvik, som er forsker ved Chr. Michelsens Institutt.

- På den ene siden kan libyske myndigheter si at de tar avstand fra drapene. På den andre siden er det en forventning om at de må reagere på fornærmelser mot profeten Muhammed, sier Selvik og legger til at dette kan bli vanskelig for Libya.

- Både USA og Libya er opptatt av å ha et godt forhold til hverandre. Men nå blir de fanget i begge lands forventninger, forklarer han.

Revolusjon Selvik også trekker parallellen til Iran og gisselaksjonen på den amerikanske ambassaden der i 1979.

- Det var et land som akkurat hadde gått gjennom en revolusjon, og det førte til en isfront mellom USA og Iran som fortsatt eksisterer. Forskjellen da og nå er imidlertid at ayatolla Khomeini ga sin støtte til gisseltakerne, mens myndighetene i Libya nok ikke vil gi sin støtte til angrepet i Benghazi, sier forskeren.
NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media