Bengt inn i valgkampen

Tre måneder etter transplantasjonen er Bengt Eidem endelig tilbake på jobb. Nå kjemper han to kamper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter nesten åtte måneder med slit, har blodkreftrammede Bengt Eidem (28) endelig klart å komme seg tilbake på jobb. Som rådgiver for forsvarsminister Kristin Krohn Devold har han hendene fulle i valgkampen, og Bengt kaster seg villig inn.

- Det er utrolig deilig å være tilbake på jobb. Jeg trodde aldri jeg skulle bli klar, sier Bengt Eidem til Dagbladet.no.

VG skriver i dag at Bengt fikk en tekstmelding 8. august, hvor departementet lurte på om han kunne gå gjennom OECDs ferske landrapport, ringe forsvarsministeren og briefe henne på den.

- Det er en overraskelse for meg og alle rundt meg at jeg er tilbake. Men forsvarsministeren har vært flink til å holde meg inne i varmen.

Påkjenninger

Etter å ha vært borte fra jobben i lang tid, er Bengt nå tilbake på kontoret. Og selv om dagene er kortere og færre, er han til stede så mye han orker.

- Jeg må at litt om gangen. Fysisk er jeg påvirket, fordi jeg ikke orker alt. Jeg gjør meg best på flat mark eller i kontorstolen, sier han, og legger til at han både går og sykler for å kjempe seg tilbake i formen.

- Jeg er ikke så lett på foten som jeg engang var.

VALGKAMP: Her er Bengt avbildet sammen med forsvarsminister Devold i juni i år. Nå er de to sammen i valgkampen igjen. Foto: SCANPIX
VALGKAMP: Her er Bengt avbildet sammen med forsvarsminister Devold i juni i år. Nå er de to sammen i valgkampen igjen. Foto: SCANPIX Vis mer

Normalt liv

For å komme tilbake til det normale, må Bengt ta kort, men bestemte skritt. Selv om favorittmiddagene må vente, får han i seg mer og mer mat.

- Jeg må spise slik at jeg blir mer robust. Jeg har jo nesten ingen klær. Med hettegenser og olabukse, lurer jo de på jobben om jeg er blitt en hip-hoper. Iallefall de som er på besøk, ler Bengt.

28-åringen sier at det personlig er veldig viktig for han å komme tilbake på jobb. Det å kunne fungere og få lov til å bidra, er noe av det beste.

- Som 28-åring hadde det vært veldig tøft hvis jeg ikke kunne komme tilbake på jobb. Det gjør noe med selvrespekten.

Nå kjemper han to kamper. Den ene er å fortsatt kunne ha en borgerlig regjering, den andre er blodgiversaken.

- Valgkampen er kort og intensiv. Det å bidra med å rekruttere blodgivere og transplantører er en viktig, langsiktig kamp som jeg helt klart vil fortsette å kjempe. Det er jo tross alt blodgivere og benmargstransplantører som reddet livet mitt.

Støtte fra familie

Bengt samboer, mamma og søster er tre svært viktige personer i hans liv. På lørdag var han hjemme i Trondheim for første gang siden han ble syk.

- Det var veldig artig. Mamma kom og hentet meg på flyplassen og det er første gang.

Bengt møtte venner, familie og kollegaer. Mens store deler av familien bor i Trondheim, bor kjæresten, Kristin Onsøien, sammen med han i Oslo.

- Hun er alt for meg. Vi har styrket vår kjærlighet, og det er hennes skyld. Hun har vært der for meg når det har stormet som mest.

Mens Bengt lå en uke i respirator, holdt Kristin, moren og søsteren vakt hele døgnet.

- Kristin måtte se livsledsageren sin sveve mellom liv og død. Det hadde ikke jeg klart. Jeg er veldig glad for at jeg ikke er henne, men jeg er veldig glad for at jeg har henne.

- Ender i tårer

15. september, tre dager etter valget, kommer en ny skjebnedag for Bengt. Da har det gått tre måneder etter transplantasjonen og han får beskjed om han har kreftceller i benmargen eller ikke. Slik skriver Bengt selv om dagen, på hans egen nettside:

«Torsdag 15. september. En dag som nesten uansett kommer til å ende i tårer. Jeg har i all hovedsak to typer tårer. Gledestårer og sørgetårer. Det er disse det står mellom torsdagen midt i september.»

- Jeg finner ikke ord for hvor skuffet og lei meg jeg blir hvis jeg får dårlige nyheter den dagen. Det blir en halleluja-melding uansett.

I januar ble Bengt dødssyk i løpet av bare få dager. Han har akutt leukemi, og etter en intens leting etter benmargsdonor, fant han til slutt sin reddende engel.

- Jeg dro fra Trondheim første nyttårsdag. Jeg hadde litt vondt i halsen og trodde jeg hadde halsbetennelse.

Det viste seg å være leukemi.

Les artikkel om Bengt Eidem i Dagbladet.nos eget Magasin.

D-DAG: 15.september er neste d-dag for Bengt. Da får han vite om kroppen en kreftfri.
LIVSLEDSAGER: - Kjæresten min har kjempet for meg og støttet meg hele veien. Hun betyr alt for meg, sier Bengt.
TIDSFORDRIV: Med flere tusen innlegg i gjesteboken har Bengt nok å lese på. - Det er et godt tidsfordiv å lese alle innleggene. Jeg har fått utrolig mye støtte, sier han.