Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike:

Benôit Hamon kjemper for å gjenreise Sosialistpartiet, men klarer det neppe

Er ikke ego nok for fransk valgkamp.

NÅR IKKE GJENNOM: Sosialistpartiets presidentkandidat, Benôit Hamon, er for lite aggressiv og for lite ego, og klarer neppe å komme videre til andre valgomgang. Foto: NTB Scanpix 
NÅR IKKE GJENNOM: Sosialistpartiets presidentkandidat, Benôit Hamon, er for lite aggressiv og for lite ego, og klarer neppe å komme videre til andre valgomgang. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

49-årige Benôit Hamon er det tradisjonelle franske Sosialistparties presidentkandidat, men har ikke klart å nå hjem til folket.

- Hamon har ikke helt fått det til, og grunnen er at han ikke helt skjønner hva en presidentvalgkamp i Frankrike er. Fransk valgkamp er en egotrip, sier Franck Orban, fransk politisk nerd og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

- Trekk deg!

Hamon var utdanningsminister under under tidenes mest upopulære president, Francois Hollande, men fikk sparken i fjor. Han fikk sin revansje ved å blir Sosialistpartiets presidentkandidat, men kommer neppe til den andre og viktige valgomgangen.

- Hamons stab er blitt tømt for alle de kjente navnene, som har gått til Macron. Den siste tida har mange bedt ham om å trekke seg til fordel for Mélenchon for at venstresida skal ha noen sjanse, men Hamon vil ikke det, sier Orban.

Forklarer hvorfor:

- Ytre-venstre-kandidat Mélenchon vil nærme seg Russland, vil ut av NATO og ha en annen Syria-politikk enn hva Sosialistpartiet ønsker. Dette er grunnen til at Hamon blir værende. Han tenker på Sosialistpartiets arv, og ønsker å føre den videre.

Saken fortsetter under grafikken, som er klikkbar!

Likt av ungdommen

Hamon vet at sjansen for å komme videre til andre valgomgang er liten, og har i stedet konsentrert seg om Sosialistpartiets program.

- Dette er uvanlig i fransk valgkamp, men Hamons annerledes tilnærming blir likt av mange venstreorienterte ungdommer. Hvis han får over ti prosent i første valgomgang, kan det være håp for ham i partiet videre. Får han under fem, blir det nok vanskelig, mener Orban.

Ett av problemene til Hamon, er at han mangler erfaring, og at han er for lite aggressiv i debattene.

Hamon ligger mer til venstre enn de tradisjonelle lederne i Sosialistpartiet, akkurat som britenes Jeremy Corbyn - eller Bernie Sanders i USA. De viktigste sakene til Hamon er et forslag om minstelønn på 750 Euro i måneden for alle over 18 år. Han ønsker å legalisere cannabis og var en av de sterkeste motstanderne mot det mye omtalte burkini-forbudet på franske strender.