- Benjamin ble lokket i nazifelle

OSLO/KØBENHAVN (Dagbladet): Politiet sitter på opplysninger om at det via Internett ble avtalt et møte klokka 23 drapskvelden mellom Benjamin Hermansen (15) og nynazister i leiligheten på Bøler i Oslo. Drapet på Benjamin sist fredag kan ha vært en regelrett hevnaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var beslag av datautstyr, som politiet har funnet gjennom flere ransakinger, som bekrefter den nevnte kontakten som skal ha skjedd kvelden før drapet. Dagbladet kjenner til at politiet skal ha sporet kontakten ved funn i datalogger på nettservere.

De nye, oppsiktsvekkende opplysningene kan innebære at det ikke var noe tilfeldig møte mellom Benjamin Hermansen og nynazistene fra Bøler på Holmlia seint fredag kveld for ei uke siden.

Både Ole Nicolai Kvisler (21), Petter Gundersen (21), Erik Lauritsen (20) Joe Erling Jahr (19) og to 17 år gamle jenter fra Kristiansand har tilknytning til leiligheten på Bøler. Alle seks sitter nå varetektsfengslet i forbindelse med drapet.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt ville ikke kommentere opplysningene om datafunnene i går kveld.

Jobber på spreng

Etter det Dagbladet forstår, arbeider etterforskerne nå på spreng for å avklare forholdene rundt dette sporet nærmere.

Dagbladet kjenner til en rekke detaljer rundt ungdomsmiljøet på Holmlia og en eventuell kontakt med det nynazistiske miljøet. Det er et faktum at nynazistene flere ganger har prøvd å rekruttere unge gutter fra Holmlia inn i miljøet.

Det skal ikke være klarlagt hva som var bakgrunnen for det eventuelle møtet drapskvelden klokka 23. Benjamin ble drept kl. 23.45.

Sjekker mobilspor

Oslo-politiet begrunner den nye teorien videre med at åstedet ligger ved en blindvei, og at dette understreker muligheten for at det ikke var et tilfeldig møte.

Etterforskerne mener det er ganske usannsynlig at de drapssiktede har reist til nettopp et slikt sted uten et bestemt mål.

Benjamins mor har gitt politiet tillatelse til å sjekke samtalene og tekstmeldingene på sønnens mobil i det aktuelle tidsrommet. Etterforskerne håper at dette kan gi nye, viktige spor i etterforskingen av kontakt-sporet.

Samtidig har det framkommet opplysninger om at Kvisler, som leier av på Bøler, kort tid før drapet hadde fått beskjed av eieren om at han var sagt opp. Dette skal ha gjort Kvisler forbannet, slik at han var opprørt fredag kveld for ei uke siden.

Gjengen foretok en kjøretur før den skjebnesvangre turen til Holmlia ved 23-tida. Kvisler, Joe Erling Jahr og Petter Gundersen skulle kjøre en meningsfelle til Halden. De dro ved 19-20-tida.

To biler?

Benjamin Hermansen og flere kamerater ble overfalt av snauskaller i forbindelse med fotballturneringen Dana Cup i Hjørring i Danmark i fjor. I ettertid uttalte Benjamin seg på TV om episoden.

Dagbladet får bekreftet at flere av nynazistene på Bøler godt visste hvem Benjamin var.

Ifølge Dagbladets kilder var de oppriktig forbannet over Benjamins væremåte - ikke minst hans opptreden på TV. Dagbladet kjenner også til at flere ungdommer fra Holmlia har vært i kontakt med nynazistene i tida før drapet. Enkelte av dem Benjamin kjente, skal ha møtt nynazistene på Nordstrand. Møtet skal ha endt i slåsskamp. Holmlia-gjengen skal også ha møtt nynazistene på Kolbotn i nabokommunen Oppegård.

En av teoriene politiet nå jobber ut ifra er om drapet på Benjamin kan ha vært en regelrett hevnaksjon etter slåsskampen i Danmark i juli fjor.

I en samtale med politiet dagen etter drapet, ble Benjamins mor spesielt spurt om hendelsen på fotballturneringen i Danmark.

- Jeg hørte aldri at han ble truet i ettertid av den hendelsen, forklarte moren til politiet.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, kan det ha vært to biler med nynazister som forsvant fra åstedet på Holmlia etter drapet. Dagbladet kjenner til at politiet er styrket i troen på at dette kan være riktig.

POLITIBESLAG: Tjenestemenn fra Politiets overvåkingstjeneste hentet blant annet denne PC-en ut fra nynazistleiligheten på Bøler i Oslo tirsdag.