Benjamin-drapet: Tre løslatt

Ole Nicolai Kvisler (21) og ei 17 år gammel jente ble varetektsfengslet etter Benjamin-drapet. De tre andre ble løslatt i Oslo forhørsrett. - En voksen avgjørelse, sier advokat Tor Kjærvik, mens advokat Marte Svarstad Brodtkorb slakter politiets håndtering av saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapssiktede Ole Nicolai Kvisler (21) er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

En 17 år gammel jente er varetektsfengslet for to uker med brev- og besøksforbud, men hennes mor får lov til å komme på besøk.

Forhørsretten bestemte i dag at de tre nynazistene Petter Gundersen (21), Erik Lauritsen (20) og en 17 år gammel Kristiansand-jente i dag løslates på grunn av at det ikke finnes en skjellig grunn til mistanke.

Slakter politiet

Advokat Marte Svarstad Brodtkorb forsvarer 20-årige Erik Lauritsen. Hun er ikke nådig når det gjelder politiets behandling av saken.

- Dette er et tragisk dødsfall. Vi må likevel forvente at politiet holder hodet kaldt og ikke dømmer et helt miljø. Vi må ha rettssikkerhet for alle - uansett om de er med i A- eller B-gjengen, nasjonalistergrupperinger.

- I denne saken har personene blitt forhåndsdømt med navn og bilde i avisene. Hele landet tror alle fem var på stedet når drapet skjedde, sier en tydelig opprørt advokat Marte Svarstad Brodtkorb til Dagbladet.no.

Svarstad Brodtkorbs klient Erik Lauritsen, Petter Gundersen og den 17 år gamle jenta som i dag ble løslatt, skal ha vært i en leilighet i Oslo da drapet skjedde. Svarstad Brodtkorb kjempet for åpne dører under gårsdagens fengslingsmøte. Slik gikk det ikke.

FÅR KRITIKK: Aktor Mette Haldorsen (t.v) og politiet får kraftig kritikk av advokat Marte Svarstad Brodtkorb (t.h).Foto: ARNE V. HOEM
FÅR KRITIKK: Aktor Mette Haldorsen (t.v) og politiet får kraftig kritikk av advokat Marte Svarstad Brodtkorb (t.h).Foto: ARNE V. HOEM Vis mer

- Det er håpløst å ha munnkurv som advokat når politiet lekker ut informasjon som ikke er objektiv, sier advokaten.

- Riktig avgjørelse

Advokat Tor Kjærvik representerer den 17 år gamle Kristiansand-jenta som er varetektsfengslet for to uker. Jenta har tatt to ukers betenkningstid.

- Dette høres kanskje litt rart ut, men det er for at vi skal kunne vurdere en eventuell anke ut i fra sakens utvikling. Avgjørelsen i forhørsretten er riktig i forhold til saken. Dette er en voksen avgjørelse av dommer Helge Morka, sier Kjærvik til Dagbladet.no.

Jenta skal etter det Dagbladet kjenner til ha vært til stede i bilen da drapet skjedde. Løslatelsen av de tre er et nederlag for påtalemyndighetene. Advokat Kjærvik mener likevel ikke at politiets sak er svekket.

- Ikke i forhold til at saken blir oppklart. Men problemet er at politiet her har fengslet personer på grunn av deres tilknytning til miljøet. Dette er en dårlig vurdering fra politiets side, sier Kjærvik til Dagbladet.no.

Tre løslatt

Petter Gundersen (21), Erik Lauritsen (20) og en 17 år gammel jente fra Kristiansand ble i dag løslatt i forbindelse med drapssaken. Advokatfullmektig Sven Ivar Sanstøl representerer den nå løslatte Petter Gundersen.

- En helt riktig avgjørelse. Det forelå ikke noen skjellig grunn til mistanke, sier advokatfullmektig Sanstøl til Dagbladet.no.

Det er nå klart at politiet påkjærer kjennelsen i Oslo forhørsrett. Fullmektig Sanstøl regner ikke med at påtalemyndighetene får medhold i lagmannsretten.

- Jeg skjønner at de prøver, men jeg tror ikke de får medhold. Her finnes det ikke en gang skjellig grunn til mistanke, sier fullmektigen.

Nederlag

Politiet med aktor Mette Haldorsen i spissen, håpet å få fire ukers fengsling for de fem siktede. Det endte med at tre av fem personer i dag ble løslatt. Aktor mener likevel ikke at kjennelsen var et nederlag for politiet.

- Nei. Jeg føler at vi gjorde det vi måtte gjøre. Vi visste at de tre ikke var på stedet da drapet skjedde, men vi mener de var psykologisk medvirkende til drapet, sier Haldorsen til Dagbladet.no.

Politiet påkjærte kjennelsen, og mener fortsatt at alle de fem nynazistene står bak drapet på Benjamin Hermansen.

- Vi står fast på at det er snakk om psykologisk medvirkning i saken. Vi mener de fem hisset hverandre opp til å drepe, forteller Haldorsen videre.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

PÅ FLUKT: Joe Erling Jahr skjules av nazifrender i Sverige, mener politiet. Foto: POLITIET
FÅR KRITIKK: Aktor Mette Haldorsen (t.v) og politiet får kraftig kritikk av advokat Marte Svarstad Brodtkorb (t.h).Foto: ARNE V. HOEM