Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Benjamin kom hjem til brennende mobillader: - Huset kunne stått i full fyr

- Veldig mange lar laderen stå i hele døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Da svenske Benjamin Wallin (32) kom hjem i går kveld stod mobilladeren i brann.

Laderen, som tilhører en Iphone, sto i en skjøteledning som igjen var koblet til en stikkontakt.

- Jeg slukket brannen etter kort tid, men hadde jeg ikke kommet hjem kunne huset stått i full fyr, sier Wallin til Dagbladet.

Laderen skal nå sendes til produsenten for analyse.

Senest i starten av juni advarte myndighetene mot potensielt livsfarlige Ipad-ladere.

Tidligere har Apple tilbakekalt ladere kjøpt med iPhone mellom oktober 2009 og september 2012 på grunn av brannfare.

- Enhver feil kan føre til brann Sigurd Folgerø Dalen er branninspektør i Brann- og redningsetaten i Oslo. Han forteller at de beste rådene er å selv være tilstede og også være våken når man tar i bruk ladere.

Lader man om natten kan det hende man ikke merker brann eller røykutvikling før det er for sent.

Han legger til at hvis du likevel må lade elektronisk utstyr om natten er det viktig å gjøre i et rom med fungerende røykvarslere. Da vil man også fange en røykutvikling på tidligs mulig punkt.

- Veldig mange lar laderne stå i stikkontakten hele døgnet. Det må man ikke gjøre. Selv om det kan virke kjekt og greit å ha den stående fører det til at kontakten hele tiden står med spenning i seg. Det betyr at enhver svakhet eller feil ved utstyret kan medføre brann, sier Dalen.

Ta ut laderen Han mener Wallins tilfelle er et godt eksempel på hvorfor man ikke skal la elektronisk utstyr stå i.

- Elektrisitet er den største brannsynderen i Norge. Derfor må man også ta høyde for og hensyn til det. Tenk over hvor mye strøm du drar ut av sikringsskapet. Vi har et overforbruk som fører til en overbelastning av strømnettverket, sier branninspektør Dalen.

Videre råder han alle til å bestille eltilsyn av eltavler og ledningsverk med jevne mellomrom.

- Mange svakheter kan skjule seg bak fine fasader i de norske hjem.

I Benjamin Wallins tilfelle var ingenting koblet til laderen i andre enden. Det betyr at laderen ikke burde stå i kontakten selv om den ikke lader opp en elektronisk gjenstand.

- Større konsekvenser om natten Dersom ulykken først skulle være ute, opplyser kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz, om at det skal mye til for at skadene ikke dekkes dersom du har forsikret deg mot brann.

- Det ligger ikke noen begrensning i dette. Dersom det tar fyr i lader om natten skal det mye for at det kan kalles grov uforstand.

Clementz sier at det heldigvis sjeldent begynner å brenne i ladere, men at de likevel anbefaler folk ikke å lade om natten.

Grunnen til et er at konsekvensene ofte blir større da enn om dagen, når sjansen er større for at man raskere legger merke til at noe er galt.

Gjelder også vaskemaskin - I elektronikk finnes det giftige stoffe, både i plasten og i de ulike komponentene. Dersom du har mobilen på nattbordet mens du lader og det skulle oppstå røykutvikling vil det være uheldig å få stoffene i seg selv om det ikke oppstår brann, sier Clementz.

Selv gir han samme råd som branninspektør Dalen: Lad når du er hjemme, tilstede og våken.

- Det samme gjelder tørketromler og vaskemaskiner. Likevel ser vi at hverdagen er travel. I en aktiv familie med flere barn på trening kan det være utfordrende, men rådene er jo for alles sikkerhet.

I fjor rykket både politi og brannvesen ut på grunn av brann i en PC-lader. Huseieren klarte heldigvis å avverge store skader.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!