Ropstad og Grøvan i kampvotering på KrF-møte

Benket mot sin vilje

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan endte i kampvotering mot partileder Kjell Ingolf Ropstad under et høydramatisk nominasjonsmøte i går. Der kom det også fram at Ropstad ikke ville ha Grøvan på andreplass på stortingslista.

I DUELL: KrFs to fremste menn, partileder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan havnet i kampvotering mot hverandre under et høydramatisk nominasjonsmøte i Agder i går. Foto: Vidar Ruud / NTB
I DUELL: KrFs to fremste menn, partileder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan havnet i kampvotering mot hverandre under et høydramatisk nominasjonsmøte i Agder i går. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Grøvan når Dagbladet spør hva han mener om Ropstads holdning.

Han er imidlertid krystallklar på at han ikke ønsket å havne i kampvotering mot sin egen partileder under nominasjonsmøtet i går.

- Det var en kjempeglipp. Jeg ble aldri spurt om dette og ville aldri ha sagt ja til noe slikt, sier Grøvan.

Likevel støttet en sjettedel av delegatene Grøvan framfor sin egen partileder i kampvoteringen om listetoppen foran stortingsvalget, ifølge Vårt Land.

ROPSTAD: - Dette handler verken om meg eller KrF. Det handler om samfunnsutviklinga. Jeg bekymrer meg når jeg ser på våre naboland. Video: Dagbladet TV / Mats Rønning Vis mer

Tapte valget

Nominasjonsmøtet valgte å stille en felles liste for de to Agder-fylkene, som også ved stortingsvalget neste høst er to ulike valgdistrikter. Kjell Ingolf Ropstad topper lista og KrF-lederens vararepresentant Jorunn Gleditsch Lossius vant kampvoteringen klart mot Grøvan om andreplassen.

Torsdagens møte fikk en uvanlig start ved at lederen av nominasjonskomiteen slo fast at partileder Kjell Ingolf Ropstad hadde ønsket seg en felles liste med Jorunn Lossius på andre plass.

- Hans primære ønske var en felles liste med Jorunn Lossius på andre plass og Hans Fredrik Grøvan på tredje plass, sa Brovig ifølge Fædrelandsvennen.

Brovig skal ha referert til et møte med Ropstad tidlig denne høsten. KrF-lederen deltok ikke selv på møtet og har ikke kommentert nominasjonsprosessen utad. Han har heller ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken.

Uvanlig

Det er høyst uvanlig at en partileder utfordres til kampvotering under et nominasjonsmøte, og enda mer pikant blir det selvsagt ved at utfordreren er partiets parlamentariske leder.

Grøvan sier det ikke var hans hensikt å utfordre Ropstad, men han vil selv altså ikke kommentere hva han synes om at KrF-lederen selv foretrakk Lossius som andrekandidat.

- Hvordan er egentlig forholdet mellom deg og Ropstad?

- Vi samarbeider godt. Jeg har tett og daglig kontakt med Kjell Ingolf. Vi jobber tillitsfullt sammen, sier Grøvan.

Ropstad skal ifølge Brovig ha sagt til nominasjonskomiteen at han har et ansvar for å sikre en mann og en kvinne på de to øverste plassene. Med Grøvan på andre plass, ville KrFs liste i Agder ha hatt to menn på topp.

Kritisk til felles liste

Hans Fredrik Grøvan har to perioder bak seg på Stortinget, etter at han selv beseiret tidligere KrF-nestleder Dagrun Eriksen i kampvotering under nominasjonsmøtet i Vest-Agder i 2012.

Han er selv blant dem som mener Vest- og Aust-Agder burde ha stilt to lister ved valget neste år. Han frykter at stemmer kan gå tapt.

- Nominasjonskomiteen var jo delt i midten i dette spørsmålet. Vest-Agder er nær dobbelt så stort som Aust-Agder i antall stemmer, og jeg tror to lister ville ha bidratt til å engasjere flere i valgkampen, sier Grøvan.

Ikke bitter

Jorunn Gleditsch Lossius beseiret Grøvan i kampvoteringen om andreplassen med 81 mot 38 stemmer.

- Jeg føler stor takknemlighet. Dette er ærefullt og stort. Jeg skal greie mandatet med god margin, sa Lossius ifølge Vårt Lands referat fra torsdagens nominasjonsmøte.

Siden Grøvan selv ikke ville stå på tredjeplass, er KrFs parlamentariske leder ferdig som stortingsrepresentant neste høst.

- Jeg var ikke uforberedt på dette. Jeg vil gjerne få takke for tilliten gjennom åtte år og er ikke bitter i dag. Jeg ønsker det nye laget som skal løfte KrF fram mot stortingsvalget, lykke til, sier Grøvan

Han medgir at partiet nå befinner seg i en «oppoverbakke» og legger til at det vil være svært viktig å sikre et godt resultat i KrFs nøkkelfylker Rogaland og Agder.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer