Benny Begin til valg i Israel

Etter beslutningen om å gjennomføre nyvalg i Israel, har flere av Netanyahus egne partifeller tilkjennegjort at de vil kjempe mot Netanyahu om statsministerposten. I følge NTB erklærte i dag Benny Begin, sønn av tidligere statsminister Menachem Begin, at han vil bryte med Likud og opprette sitt eget høyreparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EHUD BARAK, arbeiderpartiet: Født 1941 på en kibbutz i Israel, gift,3 barn.


ZE'EV BINYAMIN BEGIN, tidligere Likud: Født 1943 i Jerusalem, gift, 6 barn.


DAN MERIDOR, Likud: Født 1947 i Jerusalem, gift, 4 barn.


Benny Begin var vitenskapsminister i Netanyahus regjering fram til januar 1997, da han gikk av i protest mot avtalen om økt palestinsk selvstyre over deler av Hebron.
Begin går til valg med jødenes gudgitte rett til Vestbredden og Gaza som en av sine fanesaker. Hans nye høyrenasjonalistiske parti dannes som en reaksjon på Likuds linje, som Begin mener er for moderat. Begin sparer ikke på skytset, og anklager Netanyahu for forsøk på «å utrydde den nasjonale leiren med kaldt blod».

Netanyau møter stadig sterkere motstand fra sine egne. Han er blitt omtalt som en systematisk løgner, og tidligere statsminister Yitzhak Shamir kalte ham for en «ødeleggelsens engel».

Blant Netanyahus øvrige utfordrere på høyresiden finner vi Uzi Landau, formann for den irsraelske nasjonalforsamlingens utenriks- og forsvarskomite. Han mener Likud har blitt ett én-mannsparti, og at partiet trenger klarere styring. Både Landau og Begin støttet opp om Netanyahu under valgkampen i 1996. Flere kan komme til å forlate Likud i tiden som kommer, skriver NTB.

På venstresiden stiller arbeiderpartiets leder Ehud Barak og general Amnon Lipkin-Shahak. Det er ennå uklart når valget vil finne sted. President Ezer Weizman skal i møte med både Netanyahu og Barak i dag, og han vil antageligvis be dem om å avholde valget så snart som mulig.


ZE'EV BINYAMIN BEGIN, tidligere Likud: Født 1943 i Jerusalem, gift, 6 barn.


DAN MERIDOR, Likud: Født 1947 i Jerusalem, gift, 4 barn.