Benny Viking

Navn: Benny Lennartsson Alder: 56 Yrke: Viking-trener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare navnet er nok til å varme dypt inn i hjerterøttene til alle siddiser med sans for fotball. Benny Lennartsson er selve mirakelmannen for Viking-entusiaster. Nå er han tilbake i Stavanger, og forventningene er himmelhøye.

For å ta kjappversjonen av Bennys historie: Han kom til et bunnlag i det som i 1988 het 2. divisjon, og trente Viking rett opp til elitespill. I 1989 vant siddisene cupen, og i 1991 ble det seriegull. Så sluttet svensken, og siden har det vært skriking på Benny hver gang det ble diskusjon rundt trenervalg. Nå er han her igjen, og forventningene er deretter.

- Det gjør ingenting. Jeg har høye forventninger selv, sier Lennartsson. Men han snakker ikke om gull. I 2000 nekter svensken å snakke om medalje av noen valør. Han tar aldri en seier på forhånd, snarere tvert imot: I 1991 snakket han om nedrykk for Viking nesten helt til seriegullet var klart. I garderoben råder imidlertid ingen pessimisme. Lennartsson er kravstor, impulsiv og kan tenne på alle plugger. Men det er like mye hans joviale personlighet som får spillerne til å gi maks. Bennys autoritet er lun og koselig, og det sies han er en god psykolog og motivator. Og han tåler ikke negative mennesker.

Lennartsson spilte fotball selv en gang. «Det skulle du ikke tro når du ser meg i dag,» sier Benny og skoggerler. Trekker du fra 30 år og en fyldig vom, får du en svensk proffspiller. Først spilte han for Vrebro, og så var han spillende trener i Sveits fram til 1975.

- Men hver gang jeg satte meg selv inn på banen, scoret motstanderen, sier Benny med sin vanlige beskjedenhet og selvironi. Etter å ha studert pedagogikk, sosiologi og idrettsfag (han kan skryte av tittelen «Gymnastikk-direktør med fotball som spesiale»), ble Lennartsson fullbefaren trener. Han har trent Allsvenskan-klubbene Vrebro og Sundsvall, det svenske U-landslaget og både svenske og norske OL-landslag. I USA-VM i 1994 var han taktisk rådgiver for det svenske bronselaget.

Men nå er det Viking og Stavanger som gjelder. Svensken har bosatt seg i et lite, hvitt trehus i Gamle Stavanger. Når serien begynner, blir det neppe mye tid til å dyrke hans andre store interesse: film.

- Publikum her er spesielt, og P-feltet på Stadion er beryktet. En av mine målsetninger er å begeistre P-feltet. Klarer jeg å få dem til å juble, har jeg gjort jobben, sier Benny Lennartsson.