Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bensin-aksjonene når Norge

Europa raser mot skyhøye drivstoffpriser. I England trues aksjonistene med militærmakt, EU roper om krisemøte og lastebilgeneral Knut Enger lover aksjoner på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt gikk en fjerdedel av bensinstasjonene i Storbritannia tomme for drivstoff etter at rasende aksjonister har blokkert raffinerier og bensinstasjoner. Regjeringa har i løpet av natta skaffet spesialfullmakter for å nedkjempe bensinaksjonistene. Blair truer med å bruke soldater for å flytte demonstrantene.

- Vi vil ikke forandre regjeringas politikk på grunn av streiker og blokkader, fastholder Blair.

Sprer seg til Norge

I Tyskland lover lastebileierne kaos fra torsdag. Frankrike ber om krisemøte med sine EU-kolleger for å finne en løsning på drivstoff-protestene.

Lastebilgeneral Knut Enger lover at aksjonene kommer til Norge.

- Mandag aksjonerer vi dersom regjeringa ikke gir oss de signalene vi krever, sier Enger.

- Vi vil protestere flere steder i landet.

Han vil ikke gå nærmere innpå de hemmelige planene som lastebileierne driver og legger. I dag møter han rådgiveren til Sp-leder Odd Roger Enoksen - i morgen skulle lastebileierne møte finansminister Schjøtt-Pedersen, men møtet er utsatt.

Varsler permitteringer

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) skal ha styremøte i ettermiddag, og vil be alle sine 4300 medlemsbedrifter om å permittere ansatte dersom regnskapet viser minustall.

- Jeg vil understreke at vi ikke permitterer ansatte som en politisk markering. Men politikerne må forstå at det er umulig å leve med dieselprisen slik den er nå, sier administrerende direktør Gunnar Apeland i NLF.

Han kan ikke anslå hvor mange som vil bli permittert.

- Vi vil vise konsekvensene av drivstoffprisene, sier Apeland.

Eventuelle massepermitteringer vil ramme store deler av industrien og handelen fordi det ikke vil være sjåfører til å kjøre ut varer.

- Prisen på diesel må ned med minst 2 kroner, sier Apeland.

Gir seg ikke

NLF står ikke bak aksjonene som lastebilgeneral Enger og hans lastebilvenner planlegger. Enger avviser at han har hentet europeisk inspirasjon.

- Disse protestene har vi drevet med i hele år. Vi gir oss ikke, sier Enger.

Dersom lastebileierne går like drastisk til verks som engelskmennene, blir det kaos til uka. Køene er timelange ved stasjonene som fortsatt har drivstoff, og folk hamstrer. Enkelte steder tar stasjonene ågerpris for bensinen - som en Derby-stasjon som forlanger 33 kroner for en liter blyfri.

Yrkessjåfører, bønder og privatbilister sperrer veiene til drivstofflager over hele Storbritannia. Avisene skriver at landet «er på randen av kaos».

Aksjonene er en av de største folkeprotestene i moderne tid, men finansministeren nekter å diskutere bensin-avgiftene. Regjeringa har sikret drivstoff til politi, ambulanse og brannvesenet, og holder militæret i beredskap dersom de velger å løse konflikten med vold.

Si din mening!

HIT - MEN IKKE LENGRE: Lastebilene blokkerer fem av ni oljeraffinerier i Storbritannia.
LANGE KØER: I går ble køene lange utenfor stasjonene i England. Prisene ble enkelte steder mangedoblet.
SKAL AKSJONERE: Lastebil-general Knut Enger starta kampen i januar.