Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bensin, mat og alkohol

Regjeringen Stoltenberg vil i forslaget til statsbudsjett senke avgiftene på bensin, mat og alkohol. Inndragning av kjøpekraft fra de rikeste skal gjøre dette mulig - uten å true renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Thorbjørn Jagland kommer med helt klare antydninger om dette overfor Dagbladet. Rentenivået kan ikke regjeringen gjøre noe med i en håndvending, men lavere priser på bensin, mat og alkohol er ikke bare populære virkemidler, det merkes også på lommeboka.
At dette lekkes ut akkurat nå, er ikke tilfeldig. Med stadig nye sjokkmålinger parallelt med Carl I. Hagens seiersmarsj landet rundt, velger Ap-regjeringen kaldt og beregnende å slippe nyheter fra statsbudsjettet en måned før det legges fram.

Tidligere i uka ble det klart at regjeringen foreslår skatt på aksjeutbytte, et tiltak som først og fremst rammer de 10 prosent rikeste.

- Vi gjør noe

- Når det gjelder rentenivået, har vi i realiteten bare ett virkemiddel. Det er å føre en stø økonomisk politikk, sier Jagland.

- Når det gjelder de andre tingene, gjør vi noe med det. Men det er ikke enkelt å sette ned bensinavgift og andre avgifter og samtidig føre en ansvarlig politikk for å få ned renta.

- For å få ned renta bør man holde igjen både på privat og offentlig forbruk. Men å senke avgiftene er jo det samme som å øke det private forbruket, sier han.

- Når det gjelder forslaget om å skattlegge aksjeutbyttet, vil dere bruke pengene dere trekker inn fra de rike til skattelette for dem med lavest inntekt?

- Vi går videre langs veien vi har begynt. Vi skattlegger de rikeste mer og sørger for at de med lavere inntekter får det bedre. Samtidig må vi gjøre noe med avgiftsnivået. Vi vil justere avgiftsnivået i forhold til omverdenen. Det vil gi god fordelingseffekt, samtidig som det er en nødvendig tilpasning.

Problemet Hagen

- Fortsatt vil Carl I. Hagen kunne love mer?

- Ja, det er det som er problemet. Alle andre kan love mer til alt. Men det går ikke hvis vi samtidig skal få renta ned, sier Jagland.

Også LO-leder Yngve Hågensen har tro på at regjeringen vil foreslå lavere avgiftsnivå på viktige varer: - Jeg tror budsjettet vil inneholde forslag som viser at regjeringen tar signalene utenfra på alvor og at Ap mener alvor med rettferdig fordeling.

- Jeg har merket meg hva statsministeren og finansministeren har sagt, og tipper det vil komme avgiftslettelser på flere områder.

- Jeg hører ikke til dem som legger seg flat for enhver misnøye med avgiftene. De skal bringe inntekter til statskassa og finansiere velferden. Men de må oppleves som rettferdige. Hvis lettelser på alkohol og matvarer kan bremse denne flyinga over grensa, er det òg bra.