Bensin på bålet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sentralbanksjef Svein Gjedrem begrunnet rentehevingen på 0,25 prosent med at vi har en for sterk underliggende inflasjon. Økonomien trenger en liten nedkjøling. Dessuten vil Norges Bank være forutsigbar og tenke langsiktig. Og hensynet til lønnsoppgjøret skal ikke styre pengepolitikken.
  • Dette høres i seg selv ikke ille ut. Problemet er bare at renteøkningen høyst sannsynlig vil virke stikk motsatt av det som er hensikten. Heller ikke en sentralbanksjef kan sitte i sitt elfenbeinstårn og ta avgjørelser isolert fra samfunnets realiteter. Som gammel fotballspiller burde han også vite at det er noe som heter riktig timing. Det har han åpenbart glemt.
  • Når markedet hadde regnet med en renteøkning, skyldes det først og fremst at Gjedrem selv hadde varslet den etter forrige hovedstyremøte. Da er det søkt å skylde på markedet. Dessuten styres markedet først og fremst av bankenes valutasjefer. Og bankene har åpenbare interesser av en renteøkning.
  • Det er riktig at det er tendenser til for høy inflasjon i forhold til våre handelspartnere. Men det Norges Bank nå har gjort, er som å helle bensin på bålet. Vi mener ikke at Gjedrem skulle lure lønnsmottakerne og vente med en nødvendig renteøkning til etter inntektsoppgjøret. Men det som nå har skjedd, øker faren for ytterligere renteøkninger, og at vi dermed kommer inn i en livsfarlig spiral. Det er nå svært sannsynlig at årets lønnsoppgjør blir dyrere enn avtalen mellom LO og NHO la opp til. Vi kan komme til å forlate moderasjonslinja, slik som for to år siden. Alle vet hvordan det gikk. Alle tapte.
  • I sitt første år som sentralbanksjef fikk Gjedrem mye skryt. Nå kommer kritikken. Begge deler er vel fortjent. Oppmykningen av fastkurspolitikken var nødvendig. Men nå er kronen så sterk at renten heller burde vært satt ned enn opp. Også derfor var onsdagens beslutning så ubegripelig. Nå vil eksportindustrien få større vansker. Den eneste forklaringen vi kan finne på Gjedrems beslutning er at han ville demonstrere Norges Banks uavhengighet. Det kan bli en dyr demonstrasjon.