Bensinen blir dyrere

I fire måneder har prisen på olje falt kraftig. I samme periode har bensinprisen stått nærmest på stedet hvil. Og nå blir den enda dyrere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DYRERE OG DYRERE: Selv om oljeprisen faller og faller så kommer bensin til å koste mer i måneden framover.

Av TORGEIR LORENTZEN

Bilistene i oljelandet Norge må fortsatt grave dypt i lommeboka når tanken er tom.

I månedene framover vil prisen på bensin øke - til tross for den svært lave oljeprisen.
Legger vi fjoråret til grunn, har betalingstrøtte bilister lite å glede seg til: Fra mars til august i fjor steg bensinprisen på spotmarkedet med nesten 25 prosent, selv om oljeprisen falt også da. Og selv om særlig østlandsbilistene kunne glede seg over priskrig blant landets oljeselskaper, steg gjennomsnittsprisen med om lag 25 øre literen for blyfri 95 oktan i samme periode. Regn med at utviklingen blir den samme i år.

Egne markeder

Råoljeprisen har nærmest stupt de siste månedene. Bare siden i høst er prisen redusert med tretti prosent. Men de avledete produktene (bensin, fyringsolje og drivstoff til fly og skip) har sine egne markeder hvor prisene kjører berg-og-dal-bane. Dermed kan bensinprisen stige, nærmest uavhengig av råoljeprisen, skal vi tro bensinforhandlerne.

Økt etterspørsel

For det hjelper lite at bensinen er et ektefødt barn av råolja så lenge bensinprisen lever sitt eget liv. Når vår- og sommermånedene nå kommer for fullt, vil også etterspørselen etter bensin øke. Med sol og bare veier øker aktiviteten blant våryre og ferierende bilister på den nordlige halvkulen, dermed øker også bensinprisen. Slik var det i fjor, og slik blir det trolig i år også, bekrefter informasjonssjef Erik Bagle i Esso Norge:

- Det er i hvert fall langt større sjanse for at prisen går opp enn at den går ned, slår Bagle fast.

- Treige olje- selskaper

Ikke overraskende er Aksel Bruun, administrerende direktør i Norges Automobil-Forbund, betenkt over situasjonen:

- Jeg syns det er ille med dagens priser som vi i hovedsak kan takke Stortinget for, sier Bruun.

- Likevel er også oljeselskapene altfor treige til å sette ned bensinprisen når de har sjansen. De er langt raskere til å sette prisen opp, mener Bruun.

- Distriktene betaler

Og statistikk fra oljeselskapene gir ham rett et stykke på vei: Selskapene vegrer seg for å senke pumpeprisene like fort og like mye som bensinprisen på det internasjonale markedet synker. Bruun legger skylda på bensinkrigen på Østlandet:

- Jeg tror selskapene forsøker å ta igjen det de taper her på Østlandet ved å være litt ekstra treige med å sette ned prisene i distriktene. Bilistene i distriktene taper på bensinkrigen - det er svært betenkelig.

Europas dyreste

Den norske bensinen er nå Europas desidert dyreste.

Det skyldes det høye norske avgiftsnivået. Om lag 75 prosent av literprisen skyldes COæ-2å-avgift, moms og andre avgifter. De resterende 25 prosentene havner i produsentenes og forhandlernes lommer.