Bensinen kan bli dyrere

Irakiske myndigheter melder at de stanser alle eksport av olje fra midnatt, natt til fredag. Det kan bety dyrere bensin for norske bilister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uenighet mellom FN og Irak fører til at Irak stenger for oljeeksport ved midnatt.

- Dette vil kunne få en viss innvirkning på spotmarkedet, sier assisterende informasjonsdirektør Wenche Skorge i Statoil til Dagbladet.no.

Statoils informasjonssjef for oljemarked og raffinering, Kristin Bremer Nebben, sier selskapet ikke uttaler seg om prisutvikling.

- Statoil vil ikke kommentere hvordan oljeprisen utvikler seg. Men analytikere har vært redde for, og veldig mange har sagt, at oljeprisene vil stige dersom Irak iverksetter disse tiltakene, sier hun til Dagbladet.no.

Ekstraavgift

Forsøk i siste øyeblikk på å unngå krisen så torsdag kveld ikke ut til å lykkes, ifølge irakiske oljekunder. Ingen av partene ønsket å bli sittende med skylda for oljestansen.

Irak insisterte fortsatt på å kreve inn en ekstraavgift på 50 cent per fat til en irakisk bankkonto, et forsøk på å få kontroll over iallfall en liten del av inntektene fra oljesalget, melder NTB.

FN hevder at avgiften er ulovlig i henhold til sanksjonene mot landet og olje-for-mat-programmet, som tillater Irak å selge en viss mengde olje mot at inntektene brukes til mat og medisiner og til å betale erstatning til Kuwait, som Irak okkuperte i 1990.

Alle inntektene fra oljesalget skal i henhold til dette programmet betales direkte til FNs konto i New York, der irakiske innkjøp for pengene må godkjennes av en FN-komité.

Prisen steg

FN har likevel gitt oljekundene lov til å laste irakisk olje mot at de betaler senere. Men Irak har informert sine kunder om at ingen olje blir levert uten at avgiften betales.

Oljeprisen på det internasjonale markedet steg torsdag på grunn av usikkerheten rundt de irakiske leveransene. Irak eksporterer 2,3 millioner tonn olje daglig, 5 prosent av verdens totale eksport.

Saudi-Arabia kunngjorde at de kan øke sin eksport for å kompensere for bortfallet av irakisk olje, mens USAs energiminister Bill Richardson varslet at USA kan komme til å ta av sine oljelagre om nødvendig.

DYRT: Bensinprisen kan stige igjen.