Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bensinkanne er hett attentatspor

Et sentralt vitne har forklart politiet at Per Kristian Orderud hadde en bensinkanne av samme type som den som ble funnet etter gassattentatet mot ekteparet Anne Orderud Paust og Per Paust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner hevder også at Veronica Orderud i fjor vinter eide samme type sko som de som satte avtrykk i kårboligen etter trippeldrapet på Orderud gård.

De oppsiktsvekkende opplysningene kom fram i vitneavhør før Romerike politidistrikt sendte saken videre til statsadvokaten i vår.

Etter det Dagbladet kjenner til, har det ene vitnet brukt mye tid til å tegne den omtalte bensinkanna i politiavhør. Tegningene ligger nå i saksdokumentene.

Advokat Cato Schiøtz, som forsvarer Per Kristian Orderud, sier dette til Dagbladet:

- Dette avhøret ble gjort før Romerike politidistrikt sendte saken videre til statsadvokaten, og da mente politiet at det ikke var grunnlag for å sikte Per Kristian Orderud for attentatene. Ut fra de dokumentene jeg har i saken, er det ikke noe som knytter ham til attentatene.

Vitne lånte kanne

I det ene avhøret forteller et sentralt vitne at han lånte en motorisert ljå samt en bensinkanne av Per Kristian Orderud. Vitnet forteller videre at Orderud hentet ljåen og bensinkanna høsten 1997.

Attentatet mot ekteparet Paust i august 1998 ble trolig avverget ved at Per Paust våknet og oppdaget gassbomben i oppgangen i huset. Der ble også bensinkanna funnet.

Politiet har grunn til å tro at kanna som det sentrale vitnet lånte hos Per Kristian Orderud, er identisk med bensinkanna som ble funnet i oppgangen til ekteparet. Men det er ikke funnet håndfaste beviser for dette.

- Jeg vil ikke kommentere noe som helst rundt attentatene, er alt politiinspektør Kristin Barth-Larsen vil si.

Samme skotype

Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo er alle siktet for trippeldrapet på Orderud gård i mai i fjor. Til nå er det bare Lars Grønnerød som er siktet for ett av attentatforsøkene. Romerike politidistrikt mener at alle de fire siktede må tiltales for overlagt drap.

Etter det Dagbladet får opplyst, vurderer nå statsadvokaten om en eller flere av de siktede også skal tiltales for attentatene sommeren 1998.

I avhør er det også kommet fram at Veronica skal ha hatt sko av liknende type som dem det ble funnet avtrykk av i kårboligen. Vitner hevder overfor politiet at de så Veronica med liknende sko i fjor vinter. Veronica skal da ha sagt at hun hadde kjøpt skoene for å bruke dem til kjøring mellom Sørumsand og Veterinærhøgskolen i Oslo.

Medforsvarer for Veronica Orderud, Ina Strømstad, mener at avtrykket ikke er noe holdbart bevis, selv om vitner forteller at Veronica kan ha hatt en liknende sko.

- Det finnes mange personer med en slik skotype, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media