Bensinlokk løsnet i lufta

Coast Air-fly var på vei til Stord, måtte snu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et Coast Air-fly på vei fra Fagernes til Stord via Oslo måtte snu og returnere til Gardermoen i går. Årsaken er at et av bensinlokkene forsvant i lufta under takeoff.

«Plopp»

- Under stigningen fra Gardermoen løsner bensinlokket på venstre vinge. «Plopp,» sier det, så hopper det ut, redegjør Gunnar Ågren, operativ sjef i Coast Air overfor BT. no.

Lokket var riktignok sikret med en vaier, men satt ikke der det skulle. Det skal ikke ha lekket ut bensin, men pilotene bestemte seg altså for å snu.

Ågren tror feilen oppsto da bakkemannskapene på Gardermoen satte bensinlokket på plass før takeoff, og at det er såpass vanskelig å oppdage at kapteinen ikke merket det løse lokket på inspeksjonsrunden.

Nede på bakken igjen gikk flyet gjennom en ny sjekk, og det ble ikke funnet flere feil. Jetstream 32-maskinen kunne dermed ta av i retning Stord igjen, en halvtime forsinket.

- Ikke fare

Ifølge Ågren utgjorde ikke hendelsen noen sikkerhetsrisiko, siden drivstoff som teoretisk kan lekke ut, er for langt unna motoren til at det skal kunne antenne. Det understøttes av operativ direktør Gudmund Taraldsen i Luftfartstilsynet, som etter hvert får saken på sitt bord.

- Jeg kan ikke huske alvorlige hendelser på grunn av at bensinlokk har falt av. Slike forglemmelser og feil er grunnen til at fly er konstruert slik de er, sier Taraldsen til BT.no.

Haugesunds-baserte Coast Air er landets fjerde største flyselskap og trafikkerer et knippe små og store flyplasser i Norge, i tillegg til flyginger til København.

Selskapet er et av få operatører som flyr til og fra Stord lufthamn Sørstokken etter Atlantic Airways-ulykken 10. oktober i fjor, der fire mennesker døde etter at en BAe 146-200-maskin skled av rullebanen og tok fyr. Atlantic flyr nå Aker Kværner-ansatte fra Karmøy.

MISTET BENSINLOKK: Det var et av Coast Airs fly av denne typen, Jetstream 32, som måtte snu og returnere til Gardermoen i går.