Bensinpris-protester over hele landet

Tusenvis reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge troner på topp med de absolutt høyeste bensin- og dieselprisene i Europa.

Konkurransetilsynet avslørte lørdag at de etterforsker mulige ulovligheter i bensinmarkedet. Bakgrunnen for etterforskningen er at prisene på bensin returneres til veiledende priser hver mandag, for så å bli justert etter konkurransen utover i uka.

Hver mandag er det imidlertid tilbake til veiledende pris.

-  Vi ser nå på virkningen av denne praksisen, og det faktum at man bruker internett til å veilede om prisene på bensin og diesel, sier avdelingsdirektør Lasse Ekeberg til Adresseavisen.

Tusenvis av protester

Mange er frustrerte over de stadig høyere prisene på drivstoff, og Konkurransetilsynet mottar en rekke klager.

Samtidig har over 85 000 personer i løpet av kort tid meldt seg inn i en Facebook-gruppe som protesterer mot prisene.

«Formålet med gruppen er å få prisen på drivstoff ned til ett nivå rundt 11-12 kroner, samt at staten skal bruke mye mer ressurser på vedlikehold og nybygging av miljøvennlige veier, øke kollektivtilbudet, og forskning på miljøvennlig drivstoff.»

Bensinpris-protester over hele landet

I en underskriftsaksjon på internett har det kommet over 6000 underskrifter til støtte for samme formål.

Men det ser ikke ut til å gå frusterte bilkjørere sin vei. De siste dagene er det kommet signaler om at prisen på bensin kan stige helt opp til 17 kroner literen. Markedsanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets sa til Dagbladet onsdag at råoljeprisen kan stige opp til 200 dollar fatet allerde i sommer. Det vil innebære en bensinpris på 16-17 kroner literen.

Også i USA fortviler befolkningen over at det stadig blir dyrere å fylle opp tanken. Her har bensinprisene økt med 19 prosent sammenliknet med samme periode i 2007.

Luft i dekkene

Seks av ti amerikanere vil bruke mindre penger på sommerferien i år enn før, 72 prosent av dem oppgir bensinprisen som den viktigste grunnen til dette, skriver Christian Science Monitor. Avisa gir i dag leserne ti gode råd for å få ned bilens bensinforbruk.

Det første av dem er å gi Michelinmannen nok luft. Amerikanske myndigheter har regnet ut at landets innbyggere vil kaste bort over 1,5 milliard dollar på drivstoff i sommer på grunn av for lite luft i dekkene.

Videre bør du ikke feste bagasjen på taket av bilen. Det skaper større motstand, og fører dermed til et større bensinforbruk.

Er du en hyppig kunde hos hamburgerkjedenes luke for bilister, bør du også følge med. Glem drive-in, parker heller bilen og gå inn i restauranten, oppfordrer avisa. Om du ikke orker å gå ut av bilen, bør du i alle fall slå av motoren mens du venter på maten.

SINTE SJÅFØRER: Over 85 000 nordmenn har i løpet av kort tid meldt seg inn i en Facebook-gruppe som protesterer mot høye bensinpriser. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET
SINTE SJÅFØRER: Over 85 000 nordmenn har i løpet av kort tid meldt seg inn i en Facebook-gruppe som protesterer mot høye bensinpriser. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer

Er du av typen som gjøre alt for å spare penger, bør du ta med deg dette rådet også - rene, nyvoksede biler er mer aerodynamiske enn skitne. Fortjenesten er imdlertid så liten at du må bruke vitenskapelig måleinstrumenter for å merke forskjellen.

Alle rådene kan du lese her.

Prisen for en liter bensin i Norge ligger nå gjennomsnittlig på 13,9 kroner.