BENSINPRISEN: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer at bensinprisen skal falle når oljeprisen faller så mye som nå. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
BENSINPRISEN: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer at bensinprisen skal falle når oljeprisen faller så mye som nå. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

- Bensinprisen burde vært 50 - 60 øre lavere

Oljeprisen har falt med 20 dollar, men bensinprisen på pumpene er fremdeles den samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Torsdag kunne HegnarOnline fortelle at veiledende bensinpris fra Statoil Fuel & Retail er den samme som før oljeprisen falt 20 dollar.

Prisfallet tilsier imidlertid, i følge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, at prisen på pumpene burde vært 80 øre lavere - alt annet likt.

- Tommelfingerregelen er at hvis oljeprisen faller 10 dollar skal pumpeprisen falle med 40 øre per liter, sier Kjus til HegnarOnline.

Dollaren har bremset nedgangen Oljeprisen har imidlertid falt 20 dollar, og det skulle da tilsi at den veiledende bensinprisen nå skulle vært 14,08 kroner, og ikke 14,88 kroner, slik Statoils Fuel & Retails pressetalsmann, Knut Hansen, opplyste torsdag.

Kjus sier imidlertid at siden den norske kronen har svekket seg med 30 øre mot dollaren i samme tidsrom, gir det en motsatt virkning på rundt 20 øre per liter.

- Alt annet likt burde bensinprisen vært 50 - 60 øre lavere enn den er nå, sier Kjus.

Det betyr i så fall en veiledende pumpepris på 14,28 - 14,38 kroner literen.

Les også: Slik sparer du bensin

Treghet i prissettingen Tidligere i dag forklarte Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail at det er et etterslep på innkjøpsprisen på ferdigraffinerte produkter i forhold til oljeprisen, og at det forklarer hvorfor bensinprisen ikke har falt i samme takt som oljeprisen de siste ukene.

- Slik vil det være, men jeg ser ikke bort fra at utviklingen i oljeprisen på sikt vil gjenspeile seg i våre bensin- og dieselpriser. Vi følger markedet fra dag til dag, og en nedgang i innkjøpsprisen vil gjenspeile seg i våre veiledende drivstoffpriser, sa Hansen til HegnarOnline.

Billigste dagen i uken Prisene på bensin og diesel varierer så mye i løpet av uken at det er mulig å spare mange kroner på å fylle den dagen det er billigst.

Forskjellen på høyeste og laveste pris er ofte på halvannen krone - og billigst er det som regel på søndag og på mandag morgen.

Les også: Summøringens sparetips