Bensinprisen faller som et lodd - og kan fortsette nedover

- Fortsetter eurokrisa kan bensinprisen falle til 11 kroner literen, sier oljeanalytiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen setter Statoil ned veiledende bensinpris til 14 kroner og 53 øre. Prisen på bensin har dermed falt en krone og 15 øre på under to måneder.

I samme periode har dieselprisen falt med en krone og 20 øre, og fra i morgen av koster en liter diesel 13 kroner og 16 øre.

Fallende oljepris Pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail sier at prisfallet skyldes en kobinasjon av tre faktorer.

- Bensinprisen avhenger av oljeprisen, dollarkursen og og produksjonskapasiteten i raffineriene. Nå er kapasiteten stor, dollarkursen har falt litt og oljeprisen en har falt en god del. Når kostprisen faller, senker vi også prisen på drivstoff.

Oljeprisen har falt fra rundt 110 dollar fatet i gjennomsnitt de første månedene i år, og er nå ned på 90 dollar fatet.

Avhenger av Hellas Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets mener oljeprisen avhenger av eurokrisa. Vokser krisa seg større, faller dermed også bensinprisen.

- Får vi ikke noen løsning i Hellas og Spania så kan oljeprisen kollapse. Da kan bensinprisen bevege seg ned mot 11 kroner literen, sier Saltvedt.

Hun håper det går mot løsning i Europa, og understreker også at EUs og USA sanksjoner mot Iran kommer til å «stramme inn markedet».

-Eurokrisestemning Fallet er dårlige nyheter for norsk oljeindustri, men godt nytt for bilistene. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener oljeprisen falt på grunn av frykt i markedene.

- I årets første kvartal bygde investorer opp rekordstore posisjoner i markedet. Så kom dårlige makroøkonomiske tall fra Kina, USA og Europa, og mange trakk seg ut.

Kjus tror det på kort sikt er eurokrisa som kommer til å avgjøre den videre retningen i oljemarkedet.

- Det er eurokrisestemning, og akkurat nå føles det nesten som myntkast om oljeprisen skal opp eller videre ned på kort sikt. Dersom den depresive stemningen fortsetter kan oljeprisen falle til 50 dollar fatet, men jeg tror prisen mest sannsynlig vil gå opp igjen hvis det skulle skje.