Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bensinprisene gir Siv turbofart hos velgerne

Valgforsker er ikke i tvil, men Frp-formannen er uenig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

v(Dagbladet.no): Fremskrittspartiet er Norges største parti med en oppslutning på 30,8 prosent, viser en ny meningsmåling Norstat har utført for NRK. Arbeiderpartiet går ned til 26,6 prosent og de borgerlige partiene får et klart flertall.

- Dette er en hyggelig stemningsrapport. Det er fantastiske tall, men det viser bare en utvikling som har kommet over tid, sier partileder Siv Jensen til statskanalen.

Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU mener det er en soleklar grunn til at FrP nå fosser framover, nemlig debatten om bensinpriser.

- Å peke på andre årsaker til fremgangen er vanskelig, sier han til Dagbladet.no.

Les også: Her er Norges dyreste og billigste bensin
Les også: Besinpris-protester over hele landet

Kan bli valgkampsak 

Frp-formannen er imidlertid ikke enig. Hun mener tallenes tale er et resultat av regjeringens manglende handlekraft.

- Vi har sett dette i helsevesenet, i sykehotellsaken, vi har sett det på nær sagt alle områder, sier Jensen.

KAN BLI STATSMINISTER: Frp- formann Siv Jensen er den mest sannsynlige statsministeren i en borgerlig regjering. Foto: NINA RUUD/DAGBLADET
KAN BLI STATSMINISTER: Frp- formann Siv Jensen er den mest sannsynlige statsministeren i en borgerlig regjering. Foto: NINA RUUD/DAGBLADET Vis mer

En langvarig prisvekst i bensinprisene er ikke ønskelig for de rødgrønne regjeringspartiene SV, Ap og Sp.

- Jeg tror nok Jens Stoltenberg håper på at prishoppet snart går over. Det er jo lite regjeringen kan gjøre med bensinprisene, det er først og fremst verdensmarkedet som styrer utviklingen, sier Todal Jensen.

Om prisøkningen blir langvarig kan bensinprisene godt bli en valgkampsak i 2009, mener professoren. Han tror særlig Ap og Sp vil komme dårlig ut hvis så blir tilfelle.

- Ap er sårbare fordi mange av partiets velgere vingler mellom dem og FrP, samtidig som disse personene er forbannet på alt som koster penger. I tilegg har Ap mange velgere i distriktene som kommer ekstra dårlig ut når bensinprisene er høye. Dette vil ramme Sp hardt også, sier Todal Jensen.

Han tror ikke velgerne har glemt at de rødgrønne kritiserte Bondevik-regjeringen for å fjerne fraktutjevningstilskuddet, noe som satte en stopper for billigere drivstoff i distriktene. Dette har de imidlertid ikke gjort noe med siden de kom til makten ved Kongens bord.

- Om Jens Stoltenberg kutter avgiftene på bensin nå, risikerer han at uviklingen på verdensmarkedet spiser opp prisreduksjonen nesten med en gang, forklarer Todal.

Kraftig nederlag

Arbeiderpartiet går mest tilbake av de tre regjeringspartiene på den ferske målingen. Med en nedgang på 4,3 får statsminister Jens Stoltenbergs parti en oppslutning på 26,6 prosent. For regjeringspartner SV går det litt bedre. De går fram med 0,2 prosentpoeng til en oppslutning på 6,9.

image: Bensinprisene gir Siv turbofart hos velgerne

- Hvilke saker ville de rødgrønne tjene på at dominerte den politiske debatten?

-Velferdsspørsmål, barnehager og kanskje også miljøspørsmål. Men selv med disse sakene er det usikkert om partiene står sterkt nok til å øke sin oppslutning noe særlig.

Målingen er et kraftig nederlag for den rødgrønne regjeringen, som ville fått bare 70 mandater om dette ble resultatet av et stortingsvalg. Opposisjonen ville til sammenligning fått 99 mandater, skriver NTB.

- Hvis dette blir valgresultatet så blir det jo et regjeringsskifte og en tydelig høyredominert regjering. Men slik kommer det ikke til å gå, sier Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!