Bensinstasjonene forsvinner

Kan være under 1000 bensinstasjoner om 15 år.

FORSVINNER PÅ GRUNN AV FRAFLYTTING:  - Jeg tipper at det om 15 år vil være godt under 1.000 bensinstasjoner i Norge, sier administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FORSVINNER PÅ GRUNN AV FRAFLYTTING: - Jeg tipper at det om 15 år vil være godt under 1.000 bensinstasjoner i Norge, sier administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste ti årene er det blitt 622 færre bensinstasjoner i Norge, viser tall fra Norsk Petroleumsinstitutt.

Bare i løpet av fjoråret ble det 47 færre bensinstasjoner her i landet. NHO er bekymret.

- Nå er vi nødt til å beholde dem vi har igjen. Vi klarer oss ikke med færre, sier NHOs regiondirektør Marit Helene Pedersen i Finnmark til Dagsavisen.

Men Statoil Norge, som driver nær 500 bensinstasjoner landet rundt, kan ikke trøste Pedersen.

Fraflytting

- Jeg tipper at det om 15 år vil være godt under 1.000 bensinstasjoner i Norge. Det er først og fremst langs kysten, fra Sogn og Fjordane til østkysten av Finnmark, og i mindre bygder i innlandet, at bensinstasjoner vil forsvinne, sier administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Norge.

Han sier at årsaken er fraflytting.

- Folk flytter fra mindre steder. Når befolkningsgrunnlaget blir for lite, forsvinner postkontoret, dagligvarebutikken og også grunnlaget for å opprettholde bensinstasjonen, sier Rinde.

MERKUR

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet mener ett av svarene på fraflytting og pengeflukt ut av bygda er regjeringens MERKUR-program, som trådte i kraft i 2007. Det står for Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikker.

- Målet er å se på hva som kan gjøre butikker i utkanten mer attraktive, slik at folk handler i egen bygd. Vi er klar over at bensinstasjonene er truet. Vi vil se hvilke erfaringer vi kan overføre fra MERKUR-programmet til bensinbransjen, sier statssekretæren til NTB.

Han erkjenner at det skal mer til enn mer attraktive bensinpumper for at folk skal bli i hjembygda.

- Men det kan være ett av flere tiltak å se på tilleggsfunksjoner som er nødvendige i et lokalsamfunn, på linje med Post-i-butikk, sier Sandbakken.

(NTB)