- Bent, Erna og Siv bør personlig dra rundt og skru ned skilt hvor det står sykehus

Ti lokalsykehus samlet seg til kamp utenfor Stortinget.

DEMONSTRASJON:  Hundrevis av folk fra hele Norge var i dag i Oslo for å demonstrere mot kutt i akutt- og fødeavdelingene på norske lokalsykehus. Lege Mads Gilbert mener nedleggelser og nedskaleringer av sykehus i Norge kan skape farlige situasjoner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Hundrevis av folk fra hele Norge var i dag i Oslo for å demonstrere mot kutt i akutt- og fødeavdelingene på norske lokalsykehus. Lege Mads Gilbert mener nedleggelser og nedskaleringer av sykehus i Norge kan skape farlige situasjoner. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie har møtt voldsom motstand for kuttene i akuttkirurgien på norske lokalsykehus. I dag var denne motstanden samlet utenfor Stortinget, under parolen «nærhet er også kvalitet».

- Lokalsykehusene er helt avgjørende for folks sikkerhet og trygghet og er en hjørnestein i beredskapen for befolkningen, sier lege Mads Gilbert til Dagbladet.

Akuttsaker Helseministeren påpekte i januar at rundt halvparten av dagens sykehus er for små til å drive akuttkirurgi, og at et slikt tilbud krever et pasientgrunnlag på 60 000 til 80 000 innbyggere. Akuttkirurgien kan legges til dagtid, mens akuttpasientene kan sendes til større sykehus.

- Vi ønsker en ryggrad av lokalsykehus som skal ivareta trygghet og nærheten, men hvis du spør pasientene om hva som er viktigst for dem, så er det kvaliteten på behandlinga, sier Høie til Dagbladet.

Rundt om i Norge har flere småsamfunn mobilisert for å beholde sine lokalavdelinger innenfor fødsler og akuttinnleggelser. Både Arbeiderpartiet og Høyre mener det har vært riktig å sentralisere helsetilbudet på dette området.

Tok med skrutrekkere Gilbert sier de nå merker et voldsomt press i å kutte i tjenestene på lokalsykehusene.

- Jeg har med en gave til Bent Høie i dag, sier Gilbert, og drar en pakke med skrutrekkere opp av en pose.

- Jeg har en her til Bent, en til Erna og en til Siv. Den bør de bruke og personlig dra rundt og skru ned skiltet hvor det står sykehus. Dette forslaget med nærsykehus uten kirurgisk avdeling er en bløff. De bør ha politiske baller nok til å gjøre det tydelig for befolkningen at disse sykehusene ikke lenger er sykehus, sier Gilbert til Dagbladet.

Sykehusreformen har vært en viktig sak for Høyres Bent Høie siden han ble statsråd.

- Sykehusene i Lærdal og Nordfjord er ingen bløff! Det er gode tilbud som er viktige for lokalbefolkningen og for helseberedskapen. Det så vi ikke minst i forbindelse med med brannen i Lærdal, sier Høie til Dagbladet.

- Sentral del Gilbert får støtte av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Sp har vært en av de største motstanderne mot sentralisering av norske helsetjenester.

- Akuttkirurgien er en veldig sentral del av et sykehus. Fjerner du den, er det ikke et fullverdig lokalsykehus lenger, sier Vedum til Dagbladet, og fortsetter:

- Det å ha nærhet til akuttberedskap er viktig for min og din trygghet. Når det er større avstander, vet vi at det blir større risiko, sier Sp-lederen.

Gilbert oppfordrer helseministeren til å skru ned skiltet for «sykehus» foran Rjukan Sykehus.

- Jeg tar ansvar for de nødvendige endringene som vi gjør. Derfor tok jeg beslutningen om å legge ned sykehuset på Rjukan, og har aldri forsøkt å fremstille at det fortsatt er sykehus der. Den type ordspill var det mine rødgrønne forgjengere som drev med, sier Høie til Dagbladet.

- Vil gå ut over tilbudet Sykehusreformen har vært en viktig sak for Høyres Bent Høie siden han ble statsråd.

- Jeg er forundra over at mange av dem som i dag står utenfor Stortinget i realiteten snakker ned mange av de gode lokalsykehusene. De krever at sykehus med akuttberedskap skal ha kirurgi 24 timer i døgnet, da ville vi ikke hatt sykehuset i Lærdal, sier Høie til Dagbladet.

- Det de ønsker, er da at de skal få krisebemanning 24 timer i døgnet. 

- Det er et urealistisk krav, at de små sykehusene i Lærdal og Nordfjord skal ha det. Det vil gå ut over kvaliteten på tilbudet og vil føre til at kirurger går på vakt uten nok å gjøre på dagtid, mens det står tusenvis av pasienter i kø andre steder, sier Høie til Dagbladet.

FOR AKUTTKIRURGI:  Demonstranter gikk i dag ut mot regjeringens sykehuspolitikk og flere hundre personer fra hele landet samlet seg utenfor Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FOR AKUTTKIRURGI: Demonstranter gikk i dag ut mot regjeringens sykehuspolitikk og flere hundre personer fra hele landet samlet seg utenfor Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer