Erna Solberg:

Bent Høie: - Ikke bra

Erna Solberg og familien brøt smittevernregler i vinterferien.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg hadde brutt smittevernregler på vinterferie i Geilo.

Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at han er bekymret for å statsministerens handlinger skal ødelegge dugnadsånden.

- Ja, og det opplever jeg at statsministeren også er. Det kan påvirke moralen og viljen til å etterleve smitteverntiltakene negativt når statsministeren bryter reglene, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke bra det statsministeren gjorde. Vi som er ansvarlig for å lage reglene må også følge dem, det er svært viktig, legger han til.

BEKYMRET: Bent Høie forteller til Dagbladet at han er bekymret over nordmenns dugnadsånd. Foto: Lise Åserud / NTB
BEKYMRET: Bent Høie forteller til Dagbladet at han er bekymret over nordmenns dugnadsånd. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Helseministeren er tydelig på at smittevernreglene kan være vanskelig å forstå, også for en statsminister.

- Det er kompliserte regler, og de endres ganske ofte. Hadde vi laget veldig lette regler, ville de måtte blitt veldig strenge, sier Høie.

Han legger til at komplekse regler ikke er noen unnskyldning for statsministeren.

- Vi som lager reglene, må også følge dem. Sånn er det bare. Det er jeg sikker på at Erna er enig i, sier han.

Politiet vil følge opp

Politiet har foreløpig ikke opprettet sak eller etterforskning av statsminister Erna Solbergs smittevernbrudd.

- Dette er ikke noe akutt oppdrag for oss i kveld, og vi iverksetter ikke tiltak knyttet til det nå. Det er naturlig at det følges opp og vurderes i morgen på dagtid. Per nå har vi ikke noe anmeldelse eller oppdrag knyttet til det, sier operasjonsleder Marius Knudsen i Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier statsministerens brudd på smittevernloven er en provoserende kjepp i hjulet for dugnadsfølelsen i møte med krisa.

- Dette er provoserende for vanlige folk som gjør sitt beste for å følge reglene, under mer trangbodde og hyttefrie forhold enn det statsministeren har, forteller Moxnes til Dagbladet.

Video not found
Vi oppdaterer deg med de siste nyhetene. Reporter: Andreas Hagen Håkonsen. Vis mer

Han håper Solberg møtes med samme rettslige respons som alle andre, og åpner dermed døra for at politiet skal ta saken.

- Når de med makt bryter reglene de selv har lagd, sliter det på den felles ansvarsfølelsen vi er helt avhengige av nå. Derfor må dette få samme reaksjon som om det var en ungdomsgjeng på østkanten i Oslo som glemte seg og lagde bursdagsfest, sier Moxnes.

MDG-politiker Eivind Trædal går hardt ut mot Solberg på Twitter.

«Når du er statsleder under en pandemi med ekstreme tiltak for å begrense smitte, så er det så utrolig viktig å gå foran med et godt eksempel. Jeg blir genuin sjokkert over at Erna Solberg er så sløv som dette. Hvem i Oslo tror det er ok å samles 14 stykker på restaurant», skriver han.

Ordfører Petter Rukke i Hol kommune sier til Dagbladet at han syns det er veldig uheldig om statsministerns familie har brutt smittevernreglene i kommunen.

Ordfører: - Dreier seg om tillit

To kvelder i slutten av februar var familien samlet flere enn ti personer på Geilo. Den ene dagen skulle de ferie statsministerens 60-årsdag. Da var familien 13 personer på restaurant, uten at Solberg var med, skriver NRK.

Dagen etter var det 14 familiemedlemmer, inkludert Solberg, i leiligheten hun leide.

- Jeg var ikke klar over dette før det kom på TV nå, men vi har jo vært veldig tydelige på reglene når det kommer til ansamlinger av folk, og dette systemet dreier seg jo om tillit, sier Rukke til Dagbladet.

Han forteller at de har hatt et veldig godt samarbeid med næringa, og at de jobber hardt med å overholde smittevernreglene.

- Jeg syns jo dette er veldig beklagelig om det stemmer. Dette er veldig uheldig, sier Rukke.

TILLITSBRUDD: Ordfører i Hol kommune, Petter Rukke, sier at systemet dreier seg om tillit. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet
TILLITSBRUDD: Ordfører i Hol kommune, Petter Rukke, sier at systemet dreier seg om tillit. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Lov å gjøre feil

Leder av Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, sier til Dagbladet at helsetjenestene er avhengig av at befolkningen opprettholder smittevernregler for å opprettholde kapasiteten.

- Vi er alle trøtte av situasjonen, men vi står i en særs alvorlig situasjon. Også statsminister skal ha lov til å gjøre feil, men det er uheldig at de som vedtar begrensninger ikke selv opprettholder de.

TILTAKSBLEMME: Erna Solberg, her med ektemannen Sindre, overholdt ikke reglene for antall personer samlet under vinterferien. Foto: Privat
TILTAKSBLEMME: Erna Solberg, her med ektemannen Sindre, overholdt ikke reglene for antall personer samlet under vinterferien. Foto: Privat Vis mer

Solberg selv legger seg paddeflat etter hendelsen.

- Vi skulle ut og spise på fredag slik at vi skulle spise sammen. I tro at det var den beste måten å ivareta smittevern, med god avstand til hverandre. Så har vi i ettertid, etter at NRK stilte meg spørsmålet om ikke dette var et arrangement, sett at det var i strid med forskriften. Det har jeg bare lyst til å beklage, sier Solberg til NRK.

Video not found
Vi oppdaterer deg med de siste nyhetene. Reporter: Andreas Hagen Håkonsen. Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Bjørnar Skjæran (Ap). De ønsker ikke å kommentere saken.

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer