Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bent Høie hånes på snusbokser laget av Unge Høyre

- Et håpløst steg i kampen mot tobakk.

REN IDIOTIT: Unge Høyre i Bergen mener Bent Høie praktiserer ren dumskap når han vil lage nøytrale snus- og sigarettpakker. Foto: Unge Høyre
REN IDIOTIT: Unge Høyre i Bergen mener Bent Høie praktiserer ren dumskap når han vil lage nøytrale snus- og sigarettpakker. Foto: Unge Høyre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie vil ha såkalt nøytral emballasje til sigaretter og snus, men møter kraftig motstand. Tanken er å fjerne alle logoer fra pakkene og gjøre dem mørkegrønne. 

Først fra regjeringspartner Frp, som gikk imot forslaget. Dernest fra advokater som mener nøytrale sigarettpakker kan stride mot norsk lov.

Og nå møter Høie kamp fra sine egne. Unge Høyre går mot forslaget, og i Bergen har ungomspartiet trykket opp hånlige snusbokser for å gi Høie klar beskjed.

- Vi mener det er trist at Høie, som ellers gjør en god jobb, bruker tid på dette forslaget framfor saker som virkelig kan utgjøre en forskjell, som å redusere helsekøene, sier Phillip Charles ved Bergen Unge Høyre.

- Håpløst I reineste leverpostei-stil lar han nå Bent Høies ansikt pryde framsiden på snusbokser Unge Høyre skal dele ut under Høyres landsmøte i april. På boksen har Charles skrevet «Plain Pack. Plain stupidity». I Unge Høyre mener man nemlig at nøytral emballasje er en svært lite effektiv måte å få ned forbruket av tobakk på.

- Dette er et håpløst steg i kampen mot tobakk. Effekten var lik null av de grå skapene, og når går man altså løs på emballasjen. Det er trist at Bent Høie vil bruke tid på dette, sier Phillip Charles. 

Det var i februar 2015 av Bent Høie lanserte sin visjon for nye sigarett- og snuspakninger. Årlig dør 6600 nordmenn av sykdommer som skyldes røyking, og helseministeren vil også snusboksen til livs, fordi han sier snus kan føre til kreft og diabetes 2. 

Frp-motstand Et enstemmig Frp sa nei søndag til snus og sigaretter uten merking, og argumenterte med at «så lenge røyk og snus er lovlige produkter, så må produsentene få lov til å vise fram sine merker og kjempe om kundene sine på den måten. Folk har rett til å få informasjon om det som er lovlig».

- Under tre prosent sier de begynner å røyke på grunn av emballasje. Over 90 prosent sier de begynner å røyke på grunn av at andre gjør det, hevder Phillip Charles. 

- Det er problematisk at en helseminister fra Høyre skal drive regulering på denne måten, legger han til. 

Høie ikke sur Helseminister Høie tar opprørert fra Unge Høyre med tilsynelatende knusende ro.

- Jeg er imponert over at Bergen Unge Høyre har laget en boks som er enda mer avskrekkende en mitt forslag, sier han til Dagbladet.

Han avviser derimot Charles' påstand om at nøytrale sigarett- og snuspakker ikke vil ha en effekt på forbruket av tobakk. Han mener Unge Høyre har latt seg forlede av tobakksindustrien. 

- Ja, vi har vi god dokumentasjon på at dette virker fra Australia. Det er «stupidity» å la seg lure av tobakksindustrien til ikke å tro på dette. Målet med nøytrale pakninger har aldri vært å få voksne til å slutte med tobakk, men å forhindre at barn og unge begynner fordi pakningene ser stilige ut. Vi vet at industrien bruker mye tid og penger på å utforme pakningene på måter som appellerer til barn og unge.     

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!